Историческо: Биткоин дебютира на международния финансов пазар

Биткоинът стъпи на международната финансова сцена тази неделя, с началото на първите си фючърсни договори. Първата и най-важната cкриптовалута дебютира на ниво от 15 000 долара за единица на Чикагската фючърсна борса (CBOE).

Фючърси с биткоин започнаха да се търгуват в тази борса под кода XBT в 23:00 GMT, като през първите 20 минути показаха летливост, превишавайки 16 500 $ на брой, след което спаднаха до началната си стойност.

"Денят е спокоен", каза за АФП Боб Фицсимънс, администратор на фючърси във Wedbush Securities, отбелязвайки, че в първите минути на деня са реализирани около 150 операции, първите на финансовите пазари от създаването на криптовалутата през 2009 г.

Различен сценарий е наблюдаван на нерегулираните цифрови пазари, където очакването около това събитие спомогна за изстрелване на котировките на биткоина. През последните дни стойността му на тези борси се е увеличила с хиляди долари, за да надвиши 18 000 в петък.

Тези финансови инструменти и фючърсни контракти за определяне на бъдещите цени на виртуалната валута срещу евентуални колебания на пазара, означават и първата официална възможност за професионални инвеститори да навлезат в търговията с биткоин. Очаква се търговската борса в Чикаго (CME) да започне да ги продава на пазара по същия начин следващата седмица.

Станете почитател на Класа