Лавров: „Потърсете истина за изборите през 2016 г. в тайните грами на Обама“

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че не е обсъждал „намесата в изборите" със своите домакини в САЩ, но че Москва е готова да публикува комуникации с администрацията на Обама, показващи, че през 2016 г. нищо не се е случило.


След като се срещна с американския държавен секретар Майк Помпео в Държавния департамент, Лавров също се срещна с президента Доналд Тръмп в Овалния кабинет. В резултатите от срещата на Белия дом се казва, че Тръмп е „предупредил срещу всякакви руски опити за намеса в изборите в Съединените щати".


„Не обсъждахме изборите", каза Лавров пред репортери по-късно във вторник, като добави, че разговорите са били насочени към подобряване на отношенията между САЩ и Русия. Когато някой се опита да го приеме като обвинение, че Белият дом е излъгал, външният министър поясни. „Не прочетох изявлението на Белия дом", каза Лавров.


Доколкото темата бе засегната, водещият руски дипломат спомена, че Москва е напълно готова да публикува кореспонденцията, проведена с администрацията на Обама между октомври 2016 г. и януари 2017 г., използвайки закритият оттогава канал за сътрудничество в киберсигурността.


Лавров отбеляза, че не разбира защо настоящата администрация отказва да разсекрети документите, които според него ще покажат, че „Русия е предложила да помогне и да изясни всякакви твърдения за намеса при гласуването през 2016 г., но администрацията на Обама категорично е отказала."

Станете почитател на Класа