Малък ускорител в Китай ще разшири разбирането за мистерията на живота и еволюцията

Малък ускорител в Китай ще разшири разбирането за мистерията на живота и еволюцията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.08.2021
  • Share:

Учени от Шанхайския институт по оптика и фина механика създадоха първия компактен ускорител на частици, способен да захранва лазер със свободни електрони, съобщи Китайската академия на науките (ACC) в петък.


Устройството позволява да се изследва материята в мащаб на молекули и атоми и обещава да осигури „напредък в различни дисциплини, като физика, химия, структурна биология, медицина, материалознание, енергия и околна среда", разкрива институтът.


"Характеристиките на лазера със свободни електрони, включително неговата супер висока разделителна способност по отношение на времето и пространството и супер силната пикова яркост, правят възможно получаването на триизмерни и мултимодални изображения на материали с ултра висока точност", заяви Уанг Уентао, един от членовете на екипа.


„Прилагането на технологиите вероятно ще разшири значително човешкото разбиране за мистерията на живота и еволюцията на живите същества", добави той.


Въпреки че самият лазер със свободни електрони не е нов и е използван за изследователски цели, предишните му проекти предвиждат използването на огромни ускорители, между 300 и 3400 метра. Засега в света има само осем такива устройства. Радикалният спад в размера ще ги направи по-популярни, казват учените.


„Тествахме осъществимостта на новия технически маршрут с лазерния ускорител на електрони с ултрависок ускорителен капацитет и той намали размера на съоръжението от един километър на 12 метра", подчертава Ленг Юксин, заместник-директор на института.


Подробности за дизайна са описани в документ, публикуван миналата седмица в списанието Nature.

Станете почитател на Класа