Фаучи: „Американците ще се нуждаят от трета инжекция, за да са напълно ваксинирани“

Фаучи: „Американците ще се нуждаят от трета  инжекция, за да са напълно ваксинирани“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.09.2021
  • Сподели:

„Това, което означава да бъдеш напълно ваксиниран ще се промени", каза съветникът по Covid на Белия дом, Антъни Фаучи. Той предположи, че стандартният режим скоро ще включва три дози, на фона на докладите, че служителите на FDA изразяват притеснения относно прибързаното въвеждане на бустер доза.


Докато Фаучи отбеляза, че решението в крайна сметка ще бъде оставено на федералните здравни агенции, той каза пред репортери на пресконференция, че вярва, че ще е необходима допълнителна доза, за да се счита, че американците ще бъдат „напълно ваксинирани" в близко бъдеще, позовавайки се на последните данни от Израел.


„От моя собствен опит като имунолог, изобщо не бих се изненадал, ако адекватният, пълен режим на ваксинация вероятно ще бъде три дози. Бустерните данни от Израел показват много ясно и драматично подобряване на защитата", каза той.


Израел отбеляза значителен спад в ефективността на ваксините с течение на времето, като съобщи за голям скок на сериозно заболяване сред напълно ваксинираните (по предходната дефиниция с две дози), започващ през юли. Фаучи обаче посочи проучване, основано на данни от около 1 милион израелци на възраст 60 и повече години, което предполага, че трета доза от Pfizer има значително положително въздействие с десеткратно намаляване на тежкото заболяване.


Фаучи подчерта „Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) все още не са взели окончателна присъда за бустерите, но има основателна причина да се смята, че третите дози ще доведат не само до силен, но и траен имунен отговор при реципиентите".


„И ако се потвърди, много вероятно ще имате режим с три дози като рутинен режим. Но просто ще трябва да изчакаме, за да се уверим, че това е така, когато данните бъдат представени на FDA ", каза той.


Според CDC, близо 175 милиона американци, или малко над 52% от населението, са били „напълно" ваксинирани съгласно настоящия режим с две дози (или една доза за формулата на Johnson & Johnson). „Пълните" ваксинации сред най-уязвимата възрастова група, тези на 65 и повече години, сега са 82%.

Станете почитател на Класа