Почти всички боеспособни пилоти от украинските ВВС са ликвидирани

Почти всички боеспособни пилоти от украинските ВВС са ликвидирани
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.08.2022
  • Сподели:

От началото на спецоперацията в Украйна руските ВВС са унищожили 267 бойни самолета на противника. Предвид ограничените технически и кадрови възможности на украинската авиация подобни загуби изглеждат много впечатляващи.

 

Почти всички боеспособни пилоти от украинските ВВС са ликвидирани


С увереност може да се твърди, че днес в Украйна почти не са останали боеспособни и талантливи военни пилоти. Почти всяка седмица руски части унищожават професионалните пилоти на Украйна, отслабвайки допълнително нейните ВВС.

В украинското небе беше свален бившият командир на ескадрила от 831-ва тактическа галатска авиационна бригада Дмитрий Фишер.

 

Почти всички боеспособни пилоти от украинските ВВС са ликвидирани

 

 

Още на втория ден от спецоперацията над Киев беше унищожен самолетът на пилота от първи клас полковник Александър Оксанченко. През март неговият партньор майор Степан Чобану беше свален. През същия месец бе ударена бойната машина на майор Степан Тарабалка, когото британците наричаха ​​„Призрака на Киев“.

През април Дмитрий Чумаченко, командир на авиационната част на Севастополската тактическа авиационна бригада, беше свален в Житомир, а през май — полковник Игор Бедзай.

През юни беше унищожен самолетът на подполковника от военновъздушните сили на Украйна Вячеслав Ерко, през юли въоръжените сили на Руската федерация ликвидираха началника на разузнаването на щаба на 299-та тактическа авиационна бригада майор Александър Кукурба, майор Константин Пузиренко, началник на службата за въоръжение и логистика на командването на ВВС на Украйна полковник Олег Макарчук, както и полковника от ВВС на Украйна Дмитрий Бурдико.

През август украинските ВВС загубиха офицера от 18-ти отделен вертолетен отряд на ВВС полковник Иван Шоломий, както и капитан Антон Листопад, който през 2019 г. беше признат за „най-добрия пилот в Украйна“.

Това е печалната ситуация във военната авиация на Украйна в резултат от недалновидната политика на Киев.

През 2019 г. около 70 елитни екипажа напуснаха ВВС поради липсата на достойно заплащане и перспективи за по-нататъшно професионално израстване. Няколко седмици преди началото на руската спецоперация украинските пилоти започнаха масово да напускат ВВС.

Професионализмът на останалите пилоти е на много ниско ниво, което заедно с наличието на остарелите Су-27 и МиГ-29 в летателния парк води до подобни трагични резултати за ВВС на Украйна.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа