Никой от руските делегати в Общото събрание на ООН досега не е получил американска виза

Никой от руските делегати в Общото събрание на ООН досега не е получил американска виза
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.09.2022
  • Share:

Никой от 56-членната делегация на Русия в Общото събрание на ООН не е получил американска виза до 1 септември, каза пратеникът на Русия в ООН в писмото си до генералния секретар на ООН.
„Към 1 септември 2022 г. нито един от 56-те руски представители от основната и предната група не е получил входни визи за Съединените щати. Подобна е ситуацията и с придружаващите журналисти и членове на екипажа на полета на нашия министър". Това заяви руският постоянен представител Василий Небензя в писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.
Небензя повтори, че САЩ, като страна домакин на ООН, са длъжни да осигурят участие на делегации в събитията на глобалната организация.
„В тази връзка бихме Ви помолили още веднъж да подчертаете пред властите на Съединените щати, че те трябва своевременно да издадат исканите визи за всички руски делегати и придружаващите ги лица, включително руски журналисти, които ще останат в Ню Йорк за медийно отразяване на посещението на нашия външен министър", се казва в писмото.
Според документа Съединените щати отказват визи на руски делегати, назначени за събития на ООН през последните няколко месеца.
„През последните няколко месеца властите на Съединените щати непрекъснато отказват да издадат входни визи на редица руски делегати, назначени да участват в официални събития на ООН. Сред последните примери от този род са отменените визи на министъра на вътрешните работи на Руската федерация г-н Владимир Колоколцев", каза Небензя
На 20 септември ще започне Седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН, в която традиционно участват държавни глави и министри. Според предварителния график на събитието руският министър трябва да произнесе реч на 24 септември.

Станете почитател на Класа