Смъртоносно цунами от наводнения помита италианските градове

Смъртоносно цунами от наводнения помита италианските градове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.09.2022
  • Share:

Най-малко девет души загинаха, а четирима са в неизвестност, след като драматични бури провокираха тежки наводнения в централния регион Марке в Италия, принуждавайки политиците най-накрая да повдигнат темата за климатичната криза, само седмица преди общите избори.
Съобщава се, че десетки хора са се спасили, като са се катерили по покриви и дървета, в сцени, описани като „апокалипсис". Петдесет души се лекуват в болница.
Проливен дъжд започна да връхлита региона в четвъртък следобед, като улиците се превърнаха в реки и 420 мм дъжд падна в най-тежко засегнатия град Кантиано в рамките на няколко часа. Това е половината от количеството, паднало върху града през цялата 2021 г., съобщи Corriere della Sera. Регионалната столица Анкона и районите около нея също бяха силно засегнати.
„Това е трагедия. Но нямаше предупреждение, което ни оставя безмълвни – не бяхме подготвени за такъв силен дъжд. Започна вчера и около 21:00 часа получавах видеоклипове, на които можеше да се види бедствието, което бурите причиняват. Сега е малко по-контролирано в град Анкона, но в някои градове е много сериозно, като апокалипсис", каза Мануела Бора, местен съветник от лявоцентристката Демократическа партия.
Франческо Акуароли, губернаторът на Марке, който се ръководи от крайнодесните Братя на Италия, партията на прага на националната власт след изборите на 25 септември, каза, че е получил съобщение за солидарност от президента Серджо Матарела и министър-председателя, Марио Драги. „Болката от случилото се е дълбока, но общността на Марке е силна и ще знае как да реагира", каза той.
Джорджия Мелони, лидерът на Братята на Италия, която може да стане министър-председател на Италия, предложи на засегнатите „пълна солидарност".
Климатичната криза до голяма степен отсъства от дебата в навечерието на изборите, въпреки че учените стартираха петиция през август, която беше подписана от повече от 120 000 души, призоваващи политиците да превърнат въпроса в приоритет.
Енрико Лета, лидерът на лявоцентристката Демократическа партия, обяви, че преустановява кампанията заради трагедията, добавяйки, че е „зашеметен и безмълвен. Как можете да мислите, че борбата с изменението на климата не е първи приоритет?" каза той.
Франческо Рока, президентът на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, написа в Twitter, че е „много обезпокоен от нарастването на екстремните метеорологични явления".

Станете почитател на Класа