19FortyFive: Малко хора вярват на американските стенания, че Русия подкопава либералния световен ред

19FortyFive: Малко хора вярват на американските стенания, че Русия подкопава либералния световен ред
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.10.2022
  • Сподели:

Вашингтон обвинява Русия, че заплашва целия либерален световен ред, основан на правила. Авторът на статия на уебсайта 19FortyFive обаче отбелязва, че самите щати многократно са нарушавали този световен ред и са си затваряли очите за военните действия на своите съюзници.

 

19FortyFive: Малко хора вярват на американските стенания, че Русия подкопава либералния световен ред

 

 

Администрацията на Джо Байдън твърди, че конфликтът в Украйна е „глобална екзистенциална борба между реда и хаоса, свободното общество и безпринципния агресор“. Въпреки това, както пише авторът на 19FortyFive Тед Гелън Карпентър, аргументът е „шокиращ в своето лицемерие“: конфликтът едва ли е безпрецедентен. От края на Студената война мирът е бил нарушаван много пъти, а лъвският дял от тези нарушения идват от Съединените щати и техните съюзници.

Авторът на статията припомня, че САЩ и НАТО бомбардираха босненските сърби през 1995 г., а четири години по-късно бомбардираха Сърбия. През 2003 г. Вашингтон и неговите съюзници превзеха Ирак. През 2011 г. САЩ и НАТО започнаха операция в Либия за свалянето на Кадафи. А сега американците остават в североизточните земи на Сирия, очевидно против волята на сирийското правителство.

Вашингтон се отнася по напълно различен начин, когато териториалната агресия се извършва от техните съюзници и когато тя се извършва от други.

Авторът на статията припомня, че през 1974 г. Турция завзе 37% от територията на Кипър и все още я контролира. Вашингтон отговори само с въвеждането на нищожни санкции, които изчезнаха след няколко години. Още по-невидим беше отговорът на САЩ на израелската окупация на палестински земи, на постоянната турска намеса в северните територии на Иран и Сирия, както и на периодичните епизоди на френска военна намеса в Чад. Във всички тези случаи Вашингтон не само не наложи санкции, но и поддържаше връзки с тези страни.

„Базираният на правила световен ред е измислен стандарт, който Вашингтон и неговите съюзници пренебрегват, когато това им потрябва“, пише авторът на статията.

А конфликтът в Украйна „дори не се доближава до заплаха за глобалния световен ред“.

Ако Вашингтон не се намеси, това би било борба между две авторитарни държави, счита авторът. А сега това е прокси война само между Русия и НАТО.

  „Мнозина в Африка и останалия свят не гледат и никога не са гледали на либералния световен ред едновременно като на либерален и световен. Те също не го смятат за “ред”, като се има предвид, че техните страни са превърнати в сфери на влияние и арена за геостратегическо съперничество“, цитира авторът на статията думите на един от африканските експерти.

Въпреки засилената пропаганда на Вашингтон, това отношение едва ли ще се промени. Затова думите, че Русия атакува либералния световен ред, основан на правила, се възприемат в по-голямата част от света като чисто лицемерие.

 „Въпросът е дали американците могат да се събудят и да стигнат до същия правилен извод“, пише 19FortyFive.

 

ПП

Станете почитател на Класа