Илон Мъск уволни висши ръководители на Twitter

Илон Мъск уволни висши ръководители на Twitter
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.10.2022
  • Сподели:

Съобщава се, че след месеци на правни спорове Илон Мъск е завършил поглъщането на Twitter за 44 милиарда долара, поемайки контрола върху компанията. Множество издания съобщиха в четвъртък вечерта, че Мъск е финализирал сделката, слагайки край на хаотична сага, която започна, когато милиардерът през април за първи път обяви плановете си да закупи компанията. Съобщава се, че малко след като е поел кормилото на Twitter, Мъск е отстранил няколко високопоставени фигури, включително главния изпълнителен директор Параг Агравал, Нед Сегал, главен финансов директор, и Виджая Гаде, ръководител на правната политика, доверието и безопасността. Агравал и Сегал са били в централата на Twitter в Сан Франциско, когато сделката е била приключена, и са били ескортирани навън, съобщи Ройтерс.
Съобщените уволнения следват новината, че Мъск планира да елиминира почти 75% от персонала на Twitter в опит да изплати дълга на компанията. По-късно Мъск отхвърли тези доклади, като каза на служителите, че няма да съкрати толкова голяма част от персонала.
Мъск, който по-рано беше променил профила си в Twitter на „Chief Twit", туитна „птицата е освободена", но не спомена новото си придобиване или уволненията, след като новината се разпространи. Сега Twitter навлиза в нова глава с витаещите въпроси - какво планира да прави Мъск с платформа, която играе огромна роля в политическия и медиен пейзаж поради последователите си сред журналисти, коментатори, знаменитости и политици?
Мъск каза, че „купува компанията, за да се опита да помогне на човечеството". „Причината, поради която придобих Twitter, е, че е важно за бъдещето на цивилизацията да има общ дигитален градски площад, където широк спектър от вярвания могат да се обсъждат по здравословен начин, без да се прибягва до насилие", каза той.
По време на връщането напред-назад Мъск редовно се сблъскваше с високопоставени фигури в Twitter, включително Агравал и Гаде. Очаква се Мъск да говори директно със служителите на Twitter. Въпреки вътрешното объркване и ниския морал, свързани със страховете от съкращения или демонтирането на културата и операциите на компанията, лидерите на Twitter тази седмица поне външно приветстваха пристигането и съобщенията на Мъск.
Сара Персонет, главен клиентски директор на компанията, каза, че е имала „страхотна дискусия" с Мъск в сряда и изглежда одобри съобщението му от четвъртък до рекламодателите. „Нашият постоянен ангажимент към безопасността на марката за рекламодателите остава непроменен. С нетърпение към бъдещето!"
Мъск вече сигнализира, че ще отмени постоянната забрана на Доналд Тръмп, отразявайки позицията му на „абсолютист на свободата на словото". Групи за граждански права многократно алармираха за поглъщането, заявявайки „Разхлабването на правилата за модериране на съдържание може да доведе до катастрофа, особено с наближаването на междинните избори в САЩ. Плановете на Мъск ще направят платформата по-уязвима отзаплахи за сигурността, необуздана дезинформация и екстремизъм точно преди междинните избори".

Станете почитател на Класа