Подозрително ли е отстраняването на Ху Дзинтао от 20-ия партиен конгрес на ККП?

Подозрително ли е отстраняването на Ху Дзинтао от 20-ия партиен конгрес на ККП?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.10.2022
  • Сподели:

Хелън Дейвидсън
След осем дни от най-важната политическа среща в Китай, на която беше потвърден третият мандат на автократичния лидер Си Дзинпин и войнствената външна политика през следващите пет години, един въпрос беше на устните на всички: какво, за Бога, се е случило с Ху Дзинтао и къде е той сега?
Драмата се разигра в събота сутринта. В кратък прозорец между допускането на чуждестранни медии в Голямата зала на Пекин и началото на последната публична среща на 20-ия конгрес на партията, бившият китайски лидер Ху беше физически отстранен от мястото си до своя приемник Си и изведен от Голямата Зала на народа. Това беше шокираща сцена от прословутата непрозрачна политическа среда на Китайската комунистическа партия и от едно събитие контролирано до степен, че и пълненето на чаши с чай беше хореографирано. Това предизвика незабавни и диви догадки през цялата седмица.
Ху присъства на конгреса като член на президиума, комитет от партийни старейшини, който наблюдава ключови процеси и събития на конгреса. Според наличните кадри Ху е бил ескортиран в Голямата зала от член на персонала и е заел мястото си отляво на Си. Малко след като на чуждестранни медии беше позволено да влязат в залата, Ху поглежда някои документи пред себе си на масата. Напускащият член на Политбюро Ли Джаншу, отляво, се опитва да го спре, като взема листа и го връща в червена папка, избутвайки я извън обсега на Ху. Си изглежда вика служители и двама го отвеждат, като внимателно го повдигат от мястото му под мишниците. Един от тях вдигна папката и когато документите се отвориха за кратко, снимка от испански медии показа, че това са документи, свързани с дневните процедури, включително промените в Политбюро. През цялото време Ху изглеждаше объркан и с нежелание, направи кратък нечетлив коментар на Си и потупа напускащия китайския премиер Ли Къцян по рамото, докато излизаше.
Ху не е виждан публично оттогава, въпреки че синът му Ху Хайфън, изгряващ партиен служител, който беше в публиката от 2300 делегати, се появи на официални събития тази седмица. На глобалната публика беше казано, че е свързано със здравето му. Синхуа нюз - официалната държавна медия, каза в Twitter - който е забранен в Китай - че Ху е бил болен наскоро и е бил изведен от стаята от загрижен персонал, за да може да си почине.
Вътрешно на никого нищо не е казано. Няма резултати за това в Baidu, Bilibili, WeChat или Weibo. Нито една държавна медия не съобщи за това. Във Weibo не могат да бъдат намерени скорошни публикации за Ху или неговия син, въпреки че някои видеоклипове и коментари бяха видими в Douyin – вътрешната версия на TikTok в Китай. Инцидентът раздели наблюдателите в Китай, като някои са убедени, че са станали свидетели на политическо прочистване или поне на умишлено публично унижение на бившия президент и лидер на съперничещата на Си фракция на Комунистическата младежка лига. Други казват, че обясненията за безобидни здравословни проблеми, предложени от държавните медии, са по-вероятни - Ху е на 79 години и от известно време е във видимо влошено здраве.
За някои кадри как Ху се опитва да прочете документите – които не бяха публикувани до няколко дни след събитието – предполагат, че лидерът на фракцията може да е протестирал или се кани да протестира срещу изключването на последните му протежета от висшите чинове на партията и беше изгонен, за да се избегне сцена. Сунг каза пред Guardian, че не смята, че това би било стилът на Си. „Дори ако приемем идеята, че Си е изчистил Ху, защото Ху е искал да повдигне възражения публично, Си щеше да направи това, преди чуждестранната преса да бъде допусната в залата".
Докато спекулациите продължават, анализатори казаха, че е малко вероятно да получим официално обяснение, може би в най-добрия случай много публично и одобрено от правителството появяване скоро. „Прекаленото обяснение показва слабост. Те ще оставят следващата публична поява на Ху да говори," каза Сунг.

Станете почитател на Класа