Путин, Алиев и Пашинян на разговори в Сочи днес

Путин, Алиев и Пашинян на разговори в Сочи днес
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян провеждат тристранни преговори в Сочи днес.
Пресслужбата на Кремъл съобщи миналата седмица в изявление, че те „планират да се съсредоточат върху изпълнението на тристранните споразумения на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 г., 11 януари и 26 ноември 2021 г. и върху по-нататъшни стъпки за укрепване на стабилността и сигурността в Закавказието".
Разговорите ще засегнат и възстановяването и развитието на търговско-икономическите и транспортните връзки. От Кремъл добавиха, че се очаква също Путин да проведе отделни разговори с Пашинян и Алиев.
Русия инициира предстоящите тристранни преговори, а миналия петък се проведе среща на страните-членки на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) по този въпрос.
„Що се отнася до мирното уреждане между Армения и Азербайджан, ние полагаме всички усилия за постигане на цялостна нормализация на отношенията между Баку и Ереван", каза Путин на 28 октомври, припомняйки, че Азербайджан и Армения са били част от една държава през последните години.
В началото на август Пашинян отбеляза, че редица събития, случили се в Нагорни Карабах от 2020 г. насам, повдигат въпроси сред арменската общественост относно съдържанието и характера на мироопазващата операция в Нагорни Карабах. В този контекст имаше спешна необходимост от постигане на съгласие по детайлите на мироопазващата операция. По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че обстановката в зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах се е влошила.
На 9 ноември 2020 г. лидерите на Русия, Азербайджан и Армения подписаха съвместно изявление за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Като продължение на процеса на уреждане те се срещнаха в Москва на 11 януари 2021 г., когато беше подписано ново съвместно изявление, което по-специално предвижда деблокиране на икономическите и транспортни комуникации в региона. Освен това беше постигнато споразумение за създаване на тристранна работна група, съпредседателствана от вицепремиери, за тази и други задачи.
На 26 ноември 2021 г. тримата лидери проведоха нова среща в Сочи. Те се споразумяха да предприемат стъпки за укрепване на стабилността и сигурността на азербайджанско-арменската граница и също така обмислят създаването на двустранна комисия за делимитация на границата с последваща й демаркация. Русия предложи консултантска помощ по искане на страните

Станете почитател на Класа