СМИ съобщиха за «голям проблем» с танковата коалиция на Запада срещу Русия

СМИ съобщиха за «голям проблем» с танковата коалиция на Запада срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.01.2023
  • Share:

Welt: Западната танкова коалиция срещу Русия може да не се появи поради проблеми с танковете

 

 

СМИ съобщиха за "голям проблем" с танковата коалиция на Запада срещу Русия

 

 

Западът ще се сблъска с проблеми при създаването на танковата коалиция срещу Русия, пише германското издание Welt, позовавайки се на анализ на експерти от Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

Според тях ще отнеме много време, за да се създаде «бойна група», тъй като «не е ясно колко държави изобщо имат подходящи танкове».

„Колко танка наистина са готови за бой в краткосрочен план?“, питат анализаторите.

Само част от държавите, които разполагат с бойните машини Leopard 2, имат право да ги предоставят на Украйна.

„В момента 13 европейски държави разполагат с около две хиляди танка Leopard, но само малка част от тях имат право да помогнат на Украйна“, се казва в статията.

Анализаторите дават за пример Унгария, която разполага с тези бойни машини, но Будапеща е изключена от списъка на доставчиците «заради по-проруската си политика».

В същото време, според военните експерти, е „много съмнително“ държавите да поискат да предадат модерните си танкове на въоръжените сили на Украйна, „тъй като те са необходими за тяхната собствена отбрана“.

„Да приемем, че са необходими около сто танка Leopard 2, за да се промени радикално битката. По-малък брой би бил политически забележителен, но нищо повече от символичен жест. Но доставката дори на сто танка в момента е голям проблем”, обобщават авторите.

Миналата седмица в американската авиобаза Рамщайн в Германия се проведе среща на Контактната група на НАТО, на която беше обсъден въпросът за увеличаване на военната помощ за Киев. Но участниците в нея не успяха да постигнат консенсус относно доставката на немски танкове. Берлин засега се въздържа от това, въпреки факта, че натискът върху канцлера Олаф Шолц се увеличи значително.

Както писаха германските медии, политикът в разговор с президента на САЩ Джо Байдън е дал да се разбере, че Германия ще предостави на Украйна танкове Leopard 2 само ако американската страна предостави своите Abrams. Тези твърдения по-късно бяха отречени от Берлин.

Москва многократно заявява, че доставките на западни оръжия само удължават конфликта и няма да донесат нищо добро на Украйна, а транспортът с военна техника се превръща в законна цел за руските ВКС.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа