Турция ще проведе президентски и парламентарни избори на 14 май

Турция ще проведе президентски и парламентарни избори на 14 май
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.01.2023
  • Share:

Президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат на 14 май обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Първоначално президентските избори в Турция бяха насрочени за 18 юни.
„Призовавам нашите младежи, които за първи път ще участват в изборите, да направят правилния избор по време на гласуването, което ще се състои на 14 май", каза той на среща с младежите в северозападната провинция Бурса на страната, излъчена от телевизионния канал TRT.
Турският лидер каза, че ще подпише указ за изборите на 10 март. „Ще използваме служебните си правомощия на 10 март, след което ще започне 60-дневен срок за организиране на изборите", каза той.
По-рано Ердоган не изключи, че изборите могат да бъдат пренасрочени за по-ранна дата поради "сезонни съображения". Неговата Партия на справедливостта и развитието предложи изборите да бъдат пренасрочени преди изпитите и ваканциите в университета, както и поклонението в Мека на повече от 100 000 турски граждани.
Управляващият Народен алианс, съставен от Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение, заяви по-рано, че действащият президент ще бъде номиниран за негов кандидат на предстоящите избори. Кандидатът на опозицията все още не е обявен.
Решение за пренасрочване на изборите може да бъде прието от турския парламент, ако бъде подкрепено от поне 360 от 600-те му членове. Президентската партия има 334 места и не може сама да приеме това решение. Ако опозицията гласува против, може да бъде подписан съответен указ от президента.

Станете почитател на Класа