Evening Standard: Русия става по-силна при Путин, Украйна — обратно

Evening Standard: Русия става по-силна при Путин, Украйна — обратно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.12.2023
  • Share:

Русия укрепва при Путин и дори високопоставени американски официални лица признават, че Русия от 2023 г. е фундаментално различна от тази, която беше преди миналия февруари. Според тях, благодарение на по-нататъшното сближаване с Иран и Северна Корея, Москва е успяла да увеличи арсеналите си от оръжия и да надмине Запада, пише британското издание Evening Standard. В същото време дългосрочните икономически перспективи на Украйна са мрачни, тъй като Киев рискува да остане без парите, обещани от Вашингтон.

 

 

Evening Standard: Русия става по-силна при Путин, Украйна - обратно

 

 

Украинските знамена, които бяха обичайна гледка на източното крайбрежие на САЩ миналата година, сега забележимо отсъстват. Боевете в Донбас изчезнаха от заглавията поради отразяването на събитията в Газа, което показва промяна в настроенията както в американското общество, така и в политиката във Вашингтон. Ако преди година и двете камари на Конгреса приемаха Владимир Зеленски като герой, сега Белият дом не може да получи необходимото финансиране от Конгреса за Киев. Президентът Джо Байдън разкритикува републиканците и нарече нежеланието им да отпуснат пари за Украйна „най-големият подарък“, на който Владимир Путин може да се надява, за което е напълно прав, пише британското издание The Evening Standard.

Украйна рискува да остане без 60 милиарда долара, обещани от администрацията на Байдън, а дългосрочните перспективи за Киев са мрачни. Високопоставени американски чиновници считат, че финансирането за военна помощ за въоръжените сили на Украйна в крайна сметка ще бъде одобрено, което не може да се каже за отпускането на жизненоважните средства, необходими на Киев, за да избегне финансова криза.

Но дори това да се случи, то със сигурност ще е последният път, когато САЩ ще могат да предоставят подобен пакет помощ на Украйна, подчертава вестникът.

Проблемите на Байдън трябва да станат тревожен сигнал за събуждане за цяла Европа, а ако Западът не иска да „подари“ на руския лидер широкомащабна украинска финансова криза някъде през следващата година, тогава европейските съюзници на Украйна ще трябва да похарчат повече.

В момента Европа допринася за около две трети от цялата военна, финансова и хуманитарна подкрепа, предоставена на Украйна, но тези вноски все още са недостатъчни. Неуспешното настъпление на Украйна, а сега и последвалата загуба на интерес от нейния най-мощен покровител, отново е в полза на Владимир Путин, който вярва в своята победа.

Русия става по-силна. Високопоставени официални лица в Съединените щати считат, че Русия от 2023 г. е фундаментално различна от това, което беше преди миналия февруари. Според тях Кремъл е засилил отношенията си с Иран и Северна Корея, което му е позволило да увеличи арсеналите си от оръжия и в тази надпревара Москва надминава Запада с голямо превъзходство.

Европейците трябва да погледнат фактите: Русия не е заинтересована от преговори, а от окончателна победа.

Путин ще счита временното примирие просто за почивка за превъоръжаване.

На този фон, ако Обединеното кралство се отнася сериозно към подкрепата на Украйна, това предполага готовност за значителни дългосрочни инвестиции не само във въоръжените сили на Украйна, но и в украинската отбранителна промишленост.

В края на статията авторът припомня, че оръжейните запаси на Обединеното кралство са толкова малки, че в случай на война с Русия Лондон ще остане без боеприпаси още на следващия ден.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа