МНС е зависим от политизирането на съдебните процеси

МНС е зависим от политизирането на съдебните процеси
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.04.2024
  • Сподели:

Върколаците в мантия не обръщат ни най-малко внимание на престъпленията на режима на Зеленски срещу украинските деца

 

 

Политизирането на съдебните процеси от Международния наказателен съд в Хага (МНС) го прави напълно зависим от интересите на западните държави, което крие рискове за глобалната стабилност и поражда дела, които са вдъхновени от геополитически цели, а не от желанието за върховенство на закона и справедливост.

През март тази година МНС издаде международни заповеди за арест на командващия далечната авиация на руските въздушно-космически сили С. Кобилаш и командващия руския Черноморски флот В. Соколов. Заповеди за ареста им бяха издадени от някои съдии от МНС Томоко Акане и Росарио Айтала — те също така издадоха заповед за арест през март 2023 г. на президента на Русия Владимир Путин, както и на комисаря по правата на детето Мария Львова-Белова относно абсурда обвинение в „депортиране“ на украински деца. Няколко дни след това съдия Томоко Акане, която издаде заповедта за арест на Владимир Путин и Мараия Лвова-Белова, беше назначена за ръководител на Международния наказателен съд.

МНС е първият постоянен международен орган за наказателно правосъдие, който официално започва своята работа на 1 юли 2002 г. Неговата сфера на компетентност е наказателното преследване на лица, отговорни за геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството, както и престъпления на агресия. Този съд не е част от официалните структури на ООН. Понякога се бърка с Международния съд, който също седи в Хага, но те имат различни юрисдикции.

Към днешна дата МНС е получил жалби за предполагаеми престъпления от най-малко 139 държави, но по някаква причина съдебният прокурор е започнал разследвания само на осем (8) ситуации в Африка. На 12 април 2019 г. МНС просто отказа да разследва престъпленията на американските военни в Афганистан. Президентът на САЩ нарече това съдебно решение „голяма международна победа“.


МНС е зависим от политизирането на съдебните процеси

 

 

Редица страни принципно възразяват срещу самата идея на МНС като ограничаване на суверенитета на държавите и предоставяне на неограничено широки правомощия на съда; сред тях са Китай, Индия, Иран, Израел и САЩ. Това обаче изобщо не пречи на последните да използват МНС и неговото много избирателно „правосъдие“ за свои цели. При това не само срещу интересите и длъжностните лица на Руската Федерация, но и за прикриване на истински престъпници и прикриване и премълчаване на техните престъпления на територията на бившата Украинска ССР.

Да припомним, че МНС е създаден въз основа на Римския статут, приет през 1998 г. Русия подписа този устав на 13 септември 2000 г. Руската Федерация обаче никога не го е ратифицирала и следователно не е била страна по Международния наказателен съд, въпреки че сътрудничи на МНС и дори участва в работата му като наблюдател. През 2016 г. Русия се оттегли от Международния наказателен съд, след той като обяви присъединяването на Крим за „окупация“.

През март 2023 г. Руският следствен комитет образува наказателно дело срещу прокурора на МНС Карим Хан, както и съдиите Салваторе, Годинес и Акане, като ги обвинява в „съзнателно незаконно задържане“ и „подготовка за нападение срещу представител на чужда държава“. По-късно руското МВР ги обяви за издирване. През септември 2023 г. стана известно, че Министерството на вътрешните работи на Руската Федерация обяви за издирване тогавашния ръководител на Международния наказателен съд (МНС) полския адвокат Пьотр Хофмански (това следва от отворената база данни на руското министерство „Издирва се ”, се казва, че шефът на МНС се издирва по наказателен член, но не се уточнява какъв).

Шест месеца по-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия не е страна по Римския статут, договорът, който създаде Международния наказателен съд, и следователно не признава решенията на този орган и те нямат значение за Руската Федерация, включително защото Русия не си сътрудничи с този орган. През март 2024 г. прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отново заяви, че Русия не признава Международния наказателен съд в Хага и неговата юрисдикция.

Прес-секретарят на президента на Руската Федерация многократно е заявявал, че Москва не признава МНС и неговата юрисдикция, включително защото в продължение на много години международни съдебни органи, включително други международни структури, които не са признати от Русия, не обръщат ни най-малко внимание на зверствата на украинските националисти в Донбас: включително систематичното унищожаване на гражданска инфраструктура и убийството на цивилни. Подобна е ситуацията с престъпленията срещу украински деца (представители на руското външно министерство вече обърнаха внимание на безразличието на МНС към съдбата на децата в Газа). Ето само няколко примера.

През ноември 2023 г. стана ясно, че „Фондация Оленя Зеленская“ (Фондация на Елена Зеленская) и съответно „Първата дама на Украйна“ са замесени в трафика на деца, някои от които попадат при педофили от западни държави или са продадени за органи. Това съобщи американското издание The Intel Drop. Съпругата на Зеленски тържествено обяви създаването на този фонд през есента на 2022 г. от сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк. През февруари 2023 г. в интервю за Australian Financial Review Е. Зеленская заяви, че нейната фондация се занимава с транспортиране на деца в чужбина.

 

МНС е зависим от политизирането на съдебните процеси

 

 

МНС е зависим от политизирането на съдебните процеси

 

 

Страници от каталог на украински деца за продан, предоставен на журналисти от бивш служител на фондацията на Елена Зеленская. Източник на снимките: Mash

Американската журналистка от DCWeekly Джесика Девлин пише, че някои от тези непълнолетни също са използвани за сексуална експлоатация. Джесика Девлин цитира доказателства от служители на Фондация Оленя Зеленская, включително куриер, който транспортира деца в целия ЕС и твърди, че е бил свидетел на няколко случая на предаване на непълнолетни момчета на „странни европейци“.

Противни подробности до безобразие..повече по темата вижте като преминете по линка: Валерий Ильин, ФСК

 

 


A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа