«Мечтата» отслабва, в Грузия мирише на барут

«Мечтата» отслабва, в Грузия мирише на барут
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.04.2024
  • Сподели:

Обсъждането на законопроекта за „чуждите агенти“ в правната комисия на грузинския парламент завърши с бой. Лидерът на мнозинството и лидерът на една от опозиционните проамерикански партии Алеко Елисашвили, който успя да посети фронта в Донбас с оръжие в ръка от украинска страна, си поговориха с юмруци като на боксов мач.

 

 

"Мечтата" отслабва, в Грузия мирише на барут

 

Миналата година опитът за приемане на същия този законопроект (заплашващ да увеличи контрола върху партиите и неправителствените организации, захранвани от ЕС и САЩ) предизвика политическа криза с пореден щурм на сградата на парламента в Тбилиси. Един от участниците в това нападение, младо момче, което хвърли коктейл Молотов по полицията, наскоро беше помилвано от президента на Грузия Саломе Зурабишвили, която най-накрая премина на страната на саакашистите, въпреки факта, че беше избрана на този пост от управляващата “Мечта”. По този начин чувството за всепозволеност сред потенциалните „активисти на Майдана“ се засили.

Явно нещата са толкова зле, че след като се натовари с излишни проблеми, «Мечта» влезе ол-ин и отново инициира сметката, на която едва не си счупи врата през март миналата година. Управляващите са принудени по някакъв начин да ограничат финансовата подкрепа на опозицията, за да стабилизират ситуацията до октомври, когато ще има парламентарни избори. Това е риск. На протестите срещу законопроекта вчера вече имаше сблъсъци с полицията, имаше жертви и от двете страни.

Много симптоматично предупреждение, изречено със заплашително лице в залата на парламента, от военния генерал от грузинската армия, сега депутат от саакашистите Деви Чанкотадзе, за възможни кръвопролития и жертви, ако законопроектът не бъде оттеглен. Ясна заплаха! Чанкотадзе е участвал във военни операции както в Абхазия, така и в Южна Осетия и е бил началник на обединения щаб на въоръжените сили на Грузия при Саакашвили.

Всичко върви към това, че до парламентарните избори в края на октомври страстите ще бъдат нагорещени до краен предел! Още повече, че самата “Мечта” провокира тези страсти, режейки наляво и надясно.

Левите партии са маргинализирани с усилията на “Мечта”. Този фланг е напълно свободен и няма кой да представлява социалните въпроси. Но свято място не пустува! Саакашистите, както и ляво-либерални платформи, спонсорирани от Запада, включително и някои студентски младежи, се заеха отблизо с тази тема.

„Мечта“ също изчиства десния фланг от потенциални конкуренти. «Бий своите, за да се страхуват чуждите!» – сякаш следвайки този принцип, грузинските власти предприеха неочаквана стъпка: Министерството на правосъдието анулира регистрацията на партията „Консервативно движение на Грузия“, която е известна на руския читател като сила, осуетила опитите за провеждане на ЛГБТ* шествия в Тбилиси . Но Министерството на правосъдието установи нарушение на регистрационните процедури три години след регистрацията на партията!

 

"Мечтата" отслабва, в Грузия мирише на барут

 

Отменената партия, която вече успя да събере подписи и да се регистрира в Централната избирателна комисия като субект на изборите през 2024 г., беше смятана за съюзник на „Мечта“ – „силово крило“ в евентуални битки с прозападните сили. Тя вече няколко пъти е спасявала «Мечта», неутрализирайки тълпата от саакашисти. Но явно и консерваторите ще отнемат част от гласовете на Мечта която е принудена да се хваща за всеки мандат.

KДГ е единствената популярна консервативна политическа сила в Грузия. Тя агресивно и безкомпромисно смени Алианса на грузинските патриоти, считан за проруска партия и подкрепян от Русия в продължение на няколко години. Именно подкрепата от руска страна помогна на „патриотите“ да получат необходимата подкрепа от избирателите и да влязат два пъти в грузинския парламент през 2016 и 2020 г. Въпреки че поради одиозността на партийните лидери (и неясни послания), които се обявиха за потомци на почти всички царе на Грузия и дори за братовчед на пророка Мохамед (съответното видео съдържание все още се разпространява в електронното пространство) ), AПГ загуби популярност преди време.

Стремителното превземане на освободеното пространство — „консервативният фланг“ от нова сила беше осигурено от по-ясна позиция по въпроса: какво трябва да направи Грузия, за да се сближи с Руската Федерация. Те много уместно осмиваха изродената идея на „грузинските патриоти“, които пътуваха до Москва през Брюксел, сядаха на масата за преговори с американци и руснаци и говориха как да върнат Абхазия и Цхинвалския регион на Грузия!

И така, „консерваторите“ се включиха активно в политическия живот на Грузия от самото начало и отнеха друга тема от „патриотите“ – борбата с ЛГБТ*. Не без подкрепата на органите на реда, те успяха няколко пъти да провалят „парада на малцинствата“ в центъра на Тбилиси. „Консерваторите“ също разчитат на радикалната част от духовенството и се открояват с радикалните си призиви и действия на улицата (вярно, граничещи със закононарушение).

Остро противопоставяйки се на социалните политики на „Мечта” в страната и срещу нерешителността във външната политика, „консерваторите” мобилизират не само традиционните си привърженици, но и бивши поддръжници на „Мечта”, които са разочаровани от нейната политика, а такива не са малко. Приблизително половината от избирателите не ходят до урните, гласуват и с «крака» включително.

Този октомври в Грузия ще се проведат много важни парламентарни избори, за които всички основни сили се подготвят много старателно.

Ако погледнете грузинския политически пейзаж, въпреки неговото разнообразие, би било правилно да го разделите на два големи лагера — прозападен и условно антизападен. Условно, защото езикът не смее да нарече „Мечтателите” антизападни. Да, „Мечта” не допусна откриването на „втори фронт” срещу Русия, не се присъедини към антируските икономически санкции, но в Конституцията (!) закрепи разпоредбата за интеграция на страната в евроатлантическите структури, и всички контролирани от него телевизии, включително и държавните, са рупори на Запада.

„Мечта“ продължава двойната игра и живее ден за ден. Нерешителността й ще доведе до момента, в който или едната, или другата страна ще я вземе жестоко за Фаберже. Единственият въпрос е коя от двете страни — Русия или Западът — ще има време да стигне първа до това „място“. Съдейки по събитията в центъра на Тбилиси, американците вече се насочват към пълзящ преврат, отслабвайки „Мечта” стъпка по стъпка.

 

"Мечтата" отслабва, в Грузия мирише на барут

 

Четете повече по темата като минете по следния линк: Темур Пипия,ПолитНавигатор

 

 

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа