Държавата прекратява договорите с «американските» ТЕЦ

Държавата прекратява договорите с «американските» ТЕЦ
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.02.2018
  • Сподели:

Договорите за преференциални цени и задължително изкупуване на електроенергията с т. нар. “американски централи” “ЕЙ И ЕС Гълъбово” и “КонтурГлобал” ще бъдат прекратени с приемането на законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производителите на електроенергия. Това обясни председателят на Комисията по енергетиката в Народното събрание Делян Добрев сред среща с работодатели и експерти с премиера Бойко Борисов, предаде БТА. Законодателните промени ще бъдат готови до началото на март, а се очаква да влязат в сила от първи юли.

 

 

“С ЕК върви комуникация за прекратяване на тези договори, а ангажимент на правителството е да забърза тези разговори и в сравнително кратък срок договорите да бъдат прекратени и те да продават на свободния пазар”, каза Добрев.

На срещата представители на големите работодателски организации се договориха с премиера Борисов за  намаляване на цените на тока за бизнеса и оттеглиха искането си за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова.

 

Под ръководството на премиера се разбрахме за дълбоки реформи в енергетиката, подчерта след срещата Добрев.

 

“На свободния пазар ще излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата”, каза той.

 

Законодателните промени ще бъдат готови до началото на март, а се очаква да влязат в сила от първи юли. Това ще увеличи ликвидността на свободния пазара ще даде реална, пазарна цена на тока, подчерта той. Дружествата в енергетиката ще предлагат на свободния пазар на дневна и нощна цена. Досега тези дружества предлагаха тока на 24-часови профили, а сега ще го правят на 12-часови профили – дневни и нощни, уточни Добрев, цитиран от БТА.

 

Така фирмите, които имат нужда само от нощна енергия, ще купуват само такава.

 

Следващата промяна, която се подготвя, е електроразпределителните дружества да изкупуват технологичните загуби на електроенергия също на свободен пазар. Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия без това да засяга домакинствата по някакъв начин.

 

Моделът не предвижда промени в цените на тока на регулирания пазар. Целта е да има ликвидност на свободния пазар, където ще има не трима, а триста производители на ток и цената ще бъде пазарна.

 

Прочетена 697 пъти

Станете почитател на Класа