Каква страна е България?

Каква страна е България?
  • Автор:  Райнхард Везер (ФАЦ)
  • Дата:  
    14.01.2018
  • Сподели:

Благодарение на членството си в ЕС, България днес е една политически и икономически стабилна държава. Което не е никак малко, пише Райнхард Везер във ФАЦ по повод започналото българско европредседателство.

 

 

 

 

 

България е страна, която може да бъде давана за пример както за успеха на източното разширяване на ЕС, така и за неговия провал. Зависи от гледната точка.

Двете лица на България

 

Единайсет години след приемането на България в ЕС нейното правосъдие все още не отговаря на стандартите за една страна-членка на ЕС, нейните институции са проядени от корупция, олигарси дърпат задкулисно конците в политиката, а средният доход в страната е най-ниският в целия ЕС - при това значително. Това от една страна.

 

Sofia - Regierungsgebäude (picture alliance/ZB)

 

Ако обаче сравним днешна България с това, което тя беше преди да започне да преговаря за присъединяване към общността, ще видим една друга, по-добра страна. Развитието ѝ, вярно, не върви само в една посока - често сме виждали да прави ту крачки напред, ту да се връща назад. Лошото ѝ име, което сега обременява току що започналото председателство на ЕС, обаче не е случайно.

Това е много!

 

Но също и похвалите на ЕК в Брюксел към София не са откъснати от действителността празни думи: България днес, благодарение на членството си в ЕС, е една политически и икономически стабилна държава. А в несигурни времена като днешните това не е никак малко.

 

Райнхард Везер, ФАЦ

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

 

Прочетена 479 пъти