Ще събори ли Apple целия технологичен сектор със себе си?

 Акциите на Apple понесоха сериозен спад в последно време, а причината зад загубата е обект на разгорещена дискусия, пише Томас Кий-младши. Извън съмнение обаче е влиянието на компанията върху технологичния сектор за целите на този материал, представен от борсово търгувания фонд Select Sector SPDR-Technology. За да измеря количествено тази връзка, съм използвал инструмента за печалби и приходи на Stock Traders Daily, който ни помага да установим колко голямо влияние е оказала Apple върху IT сектора през второто и третото тримесечие на 2012 г. Зависимостта е важна за изчисляването на бъдещия растеж на печалбите и приходите в бранша.

Първо, Apple флиртува с ниво на подкрепа от близо $520, но ако то бъде преминато, акциите й могат да паднат с още 100 пункта много бързо. Техническите показатели очертават нарушен модел, възходящите канали вече не съществуват, а рискът от чувствителен спад е висок. Използването на този технически подход често е критикувано, макар че решенията на опитните инвеститори, които обикновено знаят най-добре, могат да бъдат разпознати по движението на цените. Ако искаме да предвидим какво ще се случи, можем да наблюдаваме какво правят дългогодишните играчи с портфейлите си, за да разберем какво знаят за бъдещето. В конкретния случай все още има голям брой емоционални инвеститори в Apple, които отказват да повярват, че технологичният гигант е станал съвсем различна компания тази година.

И преди съм казвал, че очаквам драстична промяна в растежа през 2012 г., но това все още не си личи по печалбите или приходите на Apple. Ако обаче се прояви, цените на акциите в IT сектора ще бъдат поставени под лупа. Всичко започва с проверка на влиянието на Apple в предходните периоди. През второто тримесечие на 2012 г. ръстът на печалбата на акция (EPS) в сектора на информационните технологии е 6,89% при 4,13% средно за всички публични компании. Ръстът на приходите в бранша е 4,69%, което също звучи добре на общия фон, където равнището е 2,39%. Ако премахнем влиянието на Apple върху IT бранша обаче, покачването на EPS за второто тримесечие става едва 0,53%, а на приходите – 1,55%. Без Apple ръстът на технологичния сектор щеше да е много по-нисък от този на пазара като цяло.

През третото тримесечие показателят EPS в IT сектора е нараснал с приблизително същото темпо като пазара при 4,09%. Приходите са изпреварили тези на пазара при 2,82% срещу 1,94% за всички публични компании. И тук обаче, ако извадим Apple от уравнението, ръстът значително се променя. При EPS той е редуциран до 1,39%, значително под средното за пазара, а приходите дори отчитат свиване от 0,46% за сектора на информационните технологии като цяло.

Не знам как ще се променят печалбите и приходите на Apple в бъдеще, но е ясно, че браншът ще върви доста зад общото пазарно равнище без компанията, а опитните инвеститори вече започнаха да мислят за портфейлите си. Въпросът е дали при драстично забавяне на ръста на Apple целият сектор ще изпадне в немилост?

 

По „Марект уоч“

Станете почитател на Класа