Полша не е готова за еврото

Полският министър-председател Доналд Туск изключи вероятността страната да въведе еврото в скоро време. Това е най-силният му коментар по въпроса, откакто дълговата криза в региона усложни аспирациите на правителството за присъединяване към паричното обединение.
Туск заяви пред парламента, че сред препятствията пред членството в еврозоната е липсата на политическа подкрепа за промяна в националната конституция, която определя злотата като законно платежно средство. Много политици, особено консерваторите, са против приемането на единната валута. Полша пропусна крайния срок за преминаване към еврото през 2012 г., отчасти заради глобалната финансова криза. Варшава още не е определила нова дата, а опасенията през миналата година около оцеляването на еврозоната охладиха интереса.
Управителят на централната банка Марек Белка заяви в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ тази седмица, че Полша се нуждае от години на структурни реформи, включително стъпки за справяне със застаряването на населението и проблемите на дребното земеделие, преди да въведе еврото и изпълни трайно строгите фискални и парични изисквания.
Туск остро разкритикува както поддръжниците, така и противниците на бързото въвеждане на еврото сред политическите партии в страната. „Няма нужда от трескави усилия за незабавно влизане в еврозоната. Струва ми се, че подобно бързане е излишно и може да повлияе негативно на процеса на спокойно, постепенно развитие на полския потенциал, който би позволил безопасно присъединяване към паричното обединение“, заяви той пред евроентусиасти, главно в левите политически сили. В същото време той разкритикува десните консерватори за нежеланието им да дискутират въпроса и да помислят заедно с опонентите си как Полша да се подготви възможно най-бързо, а на по-късен етап и да бъде убедена в изгодата от преминаването към еврото. „Ако Европа се интегрира по няколко различни оси, а единната валута ще е сред тях, бъдещето на Полша ще е в общността, която ползва еврото“, заяви Туск. Както Полша, която е най-голямата нововъзникваща икономика в ЕС, така и еврозоната трябва да са готови за това огромно разширяване, казва той.
Полските консерватори за пореден път заявиха, че еврото не е подходящо за Полша и ще вдигне цените, което ще направи обществото като цяло по-бедно. Валутният курс, по който злотата ще бъде обвързана с еврото, също играе роля, казва депутатът Анджей Дуда. „Туск настоява за въвеждане на общата парична единица на всяка цена. Ако това стане при ниво от 4,20 злоти за евро, ще бъдем в тежко състояние десетилетия наред“, казва той, като визира медийните спекулации, че Туск търси пост в ЕС за самия себе си. Злотата се разменя именно на това равнище напоследък, което подкрепя полския износ, но прави вносните стоки скъпи спрямо дохода на хората. При този курс средната заплата преди данъците бе едва 880 евро през януари. Дълговата криза в еврозоната доведе до радикална промяна на мнението в Полша. На референдума през 2003 г. твърдо мнозинство от избиратели подкрепи присъединителния договор на страната, в който е заложен ангажимент за замяна на злотата с еврото. Сега повечето поляци са против изоставянето на националната валута, показват социологическите проучвания.

Станете почитател на Класа