Лондон: Банките ще са по-сигурни във Великобритания, отколкото в независима Шотландия

Най-новият британски доклад за последиците от независимостта на Шотландия твърди, че Великобритания е по-сигурно място за справяне с риска от финансова криза. В публикувания в понеделник доклад на финансовото министерство се казва, че независима Шотландия ще има прекомерно голям банков сектор в сравнение с размера на икономиката й, което я прави по-уязвима. Шотландският финансов министър Джон Суини заяви, че на доклада не може да се има доверие. Във вторник шотландското правителство ще публикува свой доклад, преценяващ финансовата сила на Шотландия и възможностите, които независимостта от Лондон ще даде на основните й икономически сектори.
В доклада на Лондон се посочва, че размерът на британската икономика, сравнен с размера на банковия й сектор, й позволява да запази финансова стабилност по време на кризи, например при полуколапса на Royal Bank of Scotland (RBS) и на Halifax Bank of Scotland (HboS) през 2008 г. „Шотландия сега се възползва от най-доброто на двата свята – запазвайки голям финансов сектор с централи в Единбург и от включването й в британската регулаторна система, която управлява рисковете за финансовата стабилност“, твърди Лондон. Докато шотландските банкови активи, сравнени с БВП, биха били по-големи от тези на Исландия, когато банките й бяха квалифицирани като „твърде големи, за да бъдат спасени от исландското правителство“.
През февруари шотландското правителство и нейната Фискална комисия публикуваха предложения независима Шотландия да запази британския паунд като своя валута, а Bank of England – като своя централна банка, като бъдат въведени специални условия за споделяне на риска от нова финансова криза. Но британският доклад твърди, че „подобни условия ще бъдат значително по-сложни от съществуващите сега и няма да пресъздадат ефективно съществуващата привилегирована позиция“.
От името на шотландското правителство Джон Суини окачестви доклада на Лондон като „слаб опит за подкопаване на увереността в способностите на Шотландия да бъде успешна независима държава“.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа