Меркел е под кръстосан огън заради дарение на BMW от 690 000 евро

Германският канцлер Ангела Меркел попадна под кръстосан огън заради дарение от 690 000 евро от семейството, което държи концерна BMW, след като по същото време правителството й блокира тавана на ЕС за вредните автомобилни емисии. Баварският производител е доминиран от семейство Кванд – Йохана и двете й деца Щефан и Сузане, които дариха по 230 000 евро на Християндемократическия съюз. ХДС обяви на 15 октомври на сайта си, че е получил парите на 9 октомври. Според съобщение на Бундестага Кванд са решили да направят дарението в началото на годината, но са изчакали след изборите на 22 септември, за да не влияят на резултатите.
Но моментът е зле подбран, защото дарението бе направено малко преди напрегнатите преговори в ЕС за емисиите на въглероден диоксид от нови автомобили, които Германия успя да разводни въпреки екологичните цели на ЕС. Колите на BMW, както и на Mercedes, са от висока класа и имат над средното равнище вредни емисии за разлика от френските и италианските коли. Германският министър на околната среда настоя на 14 октомври за по-дълъг преходен период и „по-голяма гъвкавост“ в начина, по който производителите изчисляват емисиите. Така за последните няколко години сделката, която предвиждаше 95 грама на кимлометър вредни емисии, бе отложена за 4-ти път.
Опозицията бързо заклейми дарението. „Моментът на дарението, който се свързва със защитата на автомобилостроителните интереси от Меркел, само добавя аргументи за тези, кито критикуват процеса на политическите дарения“, заяви депутатът на социалдемократите Йоахим Пос. Депутатите от Лявата партия обвиниха канцлера, че „се е продала на BMW, а бившият лидер на Зелените Юрген Тритин написа в Туитър, че семейство Кванд „купи климатичната политика на Меркел за 690 000 евро“.
В декларация на семейството по този повод се казва, че те са акционери в редица други компании: „Даренията не са свързани с нито едно конкретно политическо решение.“
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа