Проф. Андрей Пантев: Идеята за социално равенство е безсмъртен инстинкт в човешката природа

Най-големите глупости в историята си сме правили, когато сме били "независими", шегува се той и дава пример с изборите ни на съюзници по време на Междусъюзническата война и на двете Световни войни

Идеята за социално равенство е безсмъртен инстинкт в човешката природа.

Така историкът проф. Андрей Пантев коментира процесите и недоволството у нас и по света в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Той каза, че често се случва масата да определя и политическите убеждения, но подчерта, че величието на героите е в това, че те не са се подчинявали на такава максима. Проф. Пантев смята, че задължително политиката трябва да има идейна основа.

Историкът припомни, че най-големите глупости в историята са правени, когато сме били независими. Той даде за пример изборите ни по време на Междусъюзническата война и двете Световни войни.

На два пъти в разговоро проф. Пантев използва "овчата" метафора. Според него "овча психология" е да харесваш това, което се харесва на мнозинството, въпреки че то не винаги е правилно и привлекателно. Той каза, че все пак има жажда за различие, жажда за герои и водачи, но такива в момента няма.

Пантев изрази позиция, че българската демокрация няма традиция. Има чувство, че всички сме от селски произход. Демокрацията не е растение, което да забодеш и да поникне навсякъде, допълни той. Тук се търси патриархалност в отношенията. Революцията винаги убива децата си.

"Идеята, че все нещо не ни достига е плодоносна почва за всякакви недоволства. Величието на една идея е какво дава на отделния човек."

 

 

Станете почитател на Класа