Наркокартели всяват ужас в интернет

Мексико, Мексико /КРОСС/ Бруталните мексикански наркокартели измислиха нов начин да всяват страх у съперниците си, полицията и вече твърде ужасените от войните им техни сънародници, пише Ройтерс. Жестокостите на бандите се заснемат в клипове, които циркулират в интернет- социалните мрежи и "нарко-блогове". Новата медийна стратегия на мъчения, екзекуции и отвличания в мрежата допълват традиционно използваните от трафикантите методи, сред които поставяне на бележка върху бялото на убития, рязане на пръсти и други.

Война между няколко силови групировки се води в страната за овладяване на нелегалните канали за трафик на наркотици към САЩ. Проблемът има кървави измерения, което поставя съмнения върху авторитета на президента Фелипе Калдерон и полицията, които хвърлят огромни сили, за да пресекат дейността на картелите. От 2006 г. насам убитите са около 28 000. Иначе около 40 млн. долара годишно се въртят само в Мексико за продажбата на дрога.

Досега няма арестуван за разпространение на жестоките клипове в интернет, чието послание е едно"Страхувайте се". Освен това авторите им трудно могат да се проследят по мрежата.


/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа