65-години от капитулацията на Япония, край на Втората световна война

София /КРОСС/ Капитулацията на Япония бележи края на Втората световна война. След сриването на Токио и атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки японското правителство уведомява съюзниците, че капитулира безусловно, с което се слага край на японските надежди за почтен мир.
Формално акта на капитулация е подписан в 10 часа Токийско време на 2 септември 1945 година на борда на американския кораб "Мисури" в Токийския залив. С подписването на акта се слага край на Тихоокеанската война и Съветско-японската война.

На 15 август 1945 г. японският император Хирохито обявява безусловната капитулация на Япония във Втората световна война. Япония участва във Втората световна война като част от "Оста Рим- Берлин-Токио", подписва Тристранния пакт на 27 септември 1940 г. и на 7 декември 1941 г. Япония започва война срещу САЩ с внезапното нападение над американската военноморска база Пърл Харбър (Хаваите).

На 8 декември САЩ и Великобритания обявяват война на Япония. В отговор на това на 11 декември Германия и Италия обявяват война на САЩ. В края на 1941 г. и началото на 1942 г. Япония превзема Малая, Филипините, Индонезия и Бирма. Разгромява британския флот при Сингапур. Създава се реална опасност от нахлуване в Австралия. През юни 1942 г. англо-американските съюзници спират японската офанзива в сраженията в Коралово море и при остров Мидуей. През 1945 г. англо-американските съюзни войски освобождават Филипините и завладяват японския остров Окинава.

На 26 юли 1945 г. правителствата на Великобритания, САЩ и Китай публикуват Потсдамската декларация, съдържаща искания за капитулация на Япония. Японското правителство отклонява тези искания. На 6 и 9 август 1945 г. американски военновъздушни сили хвърлят атомни бомби над Хирошима и Нагасаки - Япония. Атомните бомби принуждават император Хирохито да обяви безусловната капитулация на Япония (15 август). След това страната е окупирана главно от американски, британски, австралийски и новозеландски войски, командвани от американския генерал Дъглас Макартър. На 8 август СССР обявява война на Япония, изпълнявайки споразуменията от Ялтенската конференция. Съветската армия освобождава Южен Сахалин, Курилските острови, Корея, разгромява Квантунската армия в Китай и Северна Корея. В настъплението срещу японските завоеватели участват монголски и китайски войски.

/ВН/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа