Ден по-рано: Карлово почете подвига на Васил Левски

Ден по-рано: Карлово почете подвига на Васил Левски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.02.2024
  • Share:

На 151-ата годишнина от гибелта на Васил Левски родният му град Карлово почете подвига на Апостола. Сред инициативите беше и ученическият спектакъл "Моят Левски", който показва как младите хора вървят по пътя на Дякона в съвременния свят.

 

 

В памет на Апостола учениците от СУ "Васил Левски" представиха спектакъл, който показва как младите да вървят по пътя на Левски в съвременния свят. Много хора от цялата страна и тази година дойдоха пред паметника на Левски в родния му град, за да се поклонят пред героичния подвиг и саможертва на националния герой.

Според директорката на музея "Васил Левски" в Карлово проявите, посветени на гибелта на Левски, трябва да се отбелязват до 18 февруари, защото това е коректната дата според документите.

Кога се е установила тази традиция за 19-ти е трудно да се каже. Да поставим началото по документи. В много селища от години 18-и е датата, на която се прекланяме пред подвига на Васил Левски и смятам, че в Карлово датата би следвало да бъде 18 февруари", коментира Дора Чаушева.

А родственикът на Левски Стефан Караиванов напомни, че трябва да се сложи край и на споровете кога е роден Апостола - през 1837 или 1840 година.

"Говорим за турски данъчни архиви, защото да - за мъжка рожба се е плащало и логично във времето са криели, когато се роди мъжко дете по-дълго време. Майка му няма да хукне веднага да го записва. През тази година - 1840-а, за която говорим, е роден брат му Христо", поясни Стефан Караиванов.

Станете почитател на Класа