239 български и 357 чуждестранни студенти полагат Хипократовата клетва

239 български и 357 чуждестранни студенти полагат Хипократовата клетва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.02.2024
  • Share:

Общо 239 български и 357 чуждестранни студенти от Медицинския факултет на Медицинския университет (МУ) в София днес ще положат Хипократовата клетва и ще получат дипломите си на традиционната официална церемония в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) от 10:00 ч., предаде БТА.

 

 

Пълните отличници на випуска за 2023 г. са д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. На тях ще им бъде връчена наградата "Златен Хипократ", както и парична премия, учредена за първи път тази година от Столичната лекарска колегия за пълните отличници на Медицинския факултет.

Във випуска чуждестранните студенти са от 31 държави, като най-много са от Гърция, Великобритания, Германия, Швеция, Ирландия и Турция. Има също абсолвенти от Япония, Канада, Норвегия, Индия, Португалия и от други държави.

Българските студенти от випуска за 2023 г. събраха средства, които ще дарят на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Сумата ще бъде използвана за осигуряване на веноскоп за малките пациенти.

Рекорден брой млади лекари - 62,5 процента, желаят се реализират в България - това показват резултатите от анкета сред българските абсолвенти от випуска за 2023 г. на Медицинския факултет към Медицинския университет (МУ) в София.

За първи път от повече от десет години насам процентът на оставащите в България е толкова висок (62,5%). Числото бавно нараства през последните години, като при предходния випуск - за 2022 г., е 50% на 50% - оставащи и заминаващи, съобщиха вчера от пресцентъра на висшето училище.

Като аргумент да изберат България, младите лекари сега посочват на първо място националното самосъзнание, на второ -семейството и приятелите, на трето - моралното задължение към родината. 87,11 процента искат да работят в болнични заведения и само 8,99 процента като общо практикуващи лекари. На научна кариера биха се отдали 2,73 на сто от завършващите. Продължава да намалява и да е много нисък процентът на желаещите да работят като търговски представители на фирми за лекарства (0,78 процента).

Мотивите на тези, които искат да заминат (37,5%), са: по-високото заплащане в чужбина (25,66%), и по-добрата организация на здравната система (19,97%).

Анестезиологията и интензивното лечение е специалността, заела първо място (12,22%) в предпочитанията на абсолвентите. На второ и трето място се нареждат хирургията (9,97%) и акушерството и гинекология (9,36%). Следва кардиологията (8,39%). Педиатрията, която за предходния випуск беше водеща, сега се нарежда на четвърто място с 6,75% желаещи да я практикуват.

Значително е намалял интересът към вътрешните болести (3,86%), ендокринологията (1,93%) и образната диагностика (2,57%) - и при трите специалности спадът е с около 6 процента в сравнение с предходните випуски. Спешната медицина продължава да е на последно място в класацията за желани специалности от младите лекари (0,64%). Най-висок е процентът на абсолвентите, които са отговорили, че още не са решили какво ще изберат (16,90%).

 
 

Станете почитател на Класа