Закриват центъра за бежанци в "Овча купел"

Закриват центъра за бежанци в "Овча купел"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.03.2024
  • Share:

Шефът на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева обясни, че центърът в "Овча купел" ще бъде поетапно закрит, като още следващата седмица започва преместване на част от мигрантите, предаде БНТ.

 

 

Темата бе повод опозиция да обвини управляващите умишлено неглижиране на проблема.

Председателката на агенцията за бежанците не се съгласи, че има ескалиране на насилието в местата за настаняване. Обясни, че агенцията страда от липса на кадри и финансиране и предпочита охрана от МВР.

Мариана Тошева призна, че битовият инцидент, излязъл извън рамките на центъра в "Овча купел", се дължи и на пренаселването му, и на факта, че охранителните от частната фирма, избрана с обществена поръчка, са около 70-годишни.

Идеята е центърът в "Овча купел" да бъде закрит, защото е силно амортизиран, а лицата в него ще бъдат преместени.

"Това е най-старият център, както вече казах. Той е 30-годишен и е изключително амортизиран и ние правим всичко възможно за затваряне. Прави се организация още тази седмица 30 лица да заминат за нашия приемателен център в Баня", коментира Марияна Тошева.

Разселването на млади мъже ще продължи и към други центрове на Агенцията.

по време на изслушването остри реплики си размениха вътрешният министър и лидера на БСП заради разминаване в броя на задържаните мигранти от началото на годината.

Станете почитател на Класа