НС: Няма данни за конфликт на интереси в кабинета "Борисов“

Депутатите от Парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси приеха доклад и констатираха, че декларациите за министрите от кабинета "Борисов" и на самият премиер не са в нарушение с изискванията на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, предаде репортер на БГНЕС.
Извършена е проверка на данните за министрите в търговския регистър и фирмените отделения на всички съдилища. Установено е, че всички министри, които са имали участие в управителните и контролни органи на търговски дружества, са предприели действия в законоустановения месечен срок по освобождаването си. Участия преди това в търговки дружества са имали вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на околната среда и водите Нона Караджова, здравният министър Божидар Нанев и министърът на културата Вежди Рашидов.
Към 27 юли 2009 година Симеон Дянков е бил съдружник и е притежавал дялово участие в “Екопроект-Априлци” ООД. Делът му е прехвърлен, а той заличен като съдружник на 18 декември 2009 година. Министър Плевнелиев формално е участвал в няколко дружества – “Лозен Консулт” ООД, “Линдер Имобилиен Мениджмънт”, “Резиденшъл парк София Фасилити Мениджмънт” ЕАД, “Резиденшъл парк София” ЕООД, “Ателадиа” и “ИРИС Инжинеринг”. Той няма участие и в шестте дружества към 27 юли 2009 година. Плевнелиев прехвърля дяловете си от “Лозен Консулт” и “Резиденшъл парк София” ЕООД. По негова молба е освободен от “Линдер Имобилиен Мениджмънт” и “Резиденшъл парк София Фасилити Мениджмънт” ЕАД. Плевнелиев прехвърля дяла си от “Ателадиа” на Юлияна Плевнелиева, а дружеството “ИРИС Инженеринг” е прекратено и обявено в ликвидация. Здравният министър Божидар Нанев формално е бил вписан като управител на “Български лекар” ЕООД, чиито едноличен собственик на капитала е Български лекарски съюз. Той е освободен на 29 юли 2009 година. Еко-министърът Нона Караджова е била едноличен собственик и управител на “Проекти-Консул” ЕООД. На 6 октомври миналата година тя прехвърля дяла си чрез покупко-продажба на Петър Караджов. Министър Трайчо Трайков е изпълнявал длъжността прокурист на “EVN България Електроразпределение” АД и на “EVN България Топлофикация” ЕАД до 20 юли 2009 година. Министърът на културата Вежди Рашидов е декларирал дялово участие в собствеността на “Алкор 7” ООД. Не е установено той да е извършвал дейност като едноличен търговец или управител и контролен орган.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа