37 убити при атентатите в московското метро

Експлозиите в московското метро тази сутрин са извършени от атентаторки-самоубийци, тяхната личност се установява в момента. Броят на загиналите е нараснал до 37 души, на ранените – до 65. 30 от пострадалите се намират в тежко състояние. Сред ранените няма деца. Възбудено е наказателно дело по статия “терористичен акт“, предава РИА “Новости“.
Експлозиите са избухнали в час пик на метростанциите “Лубянка“ и „Парк на културата“ с разлика от 45 минути. На извънредно заседание в Кремъл президентът на Руската Федерация Дмитрий Медведев нареди усилване на контрола върху сигурността в мащабите на цялата страна и обеща да продължи борбата с терористите. “Линията за смазване на терористите и борбата с тероризма ще продължи. Ще продължим операцията срещу терористите без колебание и до край“, подчерта той. Утре е обявен Ден на траур в Москва за загиналите при терористичните нападения, заяви говорителят на московския кмет Сергей Цой.

Терористичните нападения са извършени от жени

Експлозиите са избухнали около 7.55 и 8.40 часа московско време /6.55 и 7.40 българско/. Двете станции са разположени на една и съща линия на московското метро – Соколническа. На “Лубянка“ взривът е избухнал във втория вагон от началото на мотрисата, на “Парк на културата“ - в третия вагон. “По предварителни данни, са задействани взривни устройства с мощност до 3 килограма в тротилов еквивалент. Две жени атентаторки-камикадзе са заподозрени за извършване на престъплението“, се казва в официалното съобщение на Националния антитерористичен комитет. На станция “Парк на културата“ са открити части, които се предполага, че са от атентаторката. Представителят на Следствения комитет на прокуратурата Владимир Маркин заяви, че е възможно даже да се разпознаят терористките, защото техните лица не са пострадали. Следователите изучават видеозаписите, иззети от камерите за наблюдение.

Метрото не е повредено, но за момента не работят изцяло

По данни на московското кметство, в момента не се движат влакове между двете атакувани станции, а също така не работят станциите "Охотный ряд", "Библиотека имени Ленина" и "Кропоткинская". Ограниченията в работата на метрото се превърнаха в истински проблем за московчани. Отцепеният район около станция "Парк на културата" вече е премахнат, но остава около самия вход на станцията.

Мерки за сигурност

В Москва е засилена проверката на паспортите. Усилените са мерките за сигурност по железниците, всички станции на метрото се проверяват с кучета. Започнати са проверки на строителните обекти, пазарите, търговските комплекси, хотелите и други места, където компактно живеят хора без московско жителство. “Росавиация“ поиска да се усилят мерките за сигурност на всички летища. Работи “гореща линия“, в която се дава информация за пострадалите. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова руснаците към солидарност пред лицето на трагедията и осъди опитите на всички, които искат да спечелят от човешката мъка.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа