Георги Първанов се срещна с Анатолий Карпов

Президентът Георги Първанов се срещна с легендарния шахматист Анатолий Карпов, който е в България по покана на Българската федерация по шахмат за мача Веселин Топалов - Вишванатан Ананд.
На срещата присъства и Силвио Данаилов, вицепрезидент на Българската федерация по шахмат и мениджър на Топалов.
"България е доказала способността си успешно да организира шахматни турнири", изтъкна по време на срещата президентът Първанов и отбеляза огромния интерес в света към провеждането на мача Топалов-Ананд. "Пристрастни сме към бъдещето на шахмата, защото сме една от най- успешните нации в този спорт", заяви президентът. Той посочи, че българското общество и институции подкрепят кандидатурата на Силвио Данаилов за председател на Европейската федерация по шахмат и изрази увереността си, че европейският шахмат може да спечели много с реализирането на кандидатура на представител на страна с традиционно силни позиции в шахмата.
Анатолий Карпов оцени високо организацията на мача между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд, както и постиженията на българските гросмайстори през последните години. Анатолий Карпов запозна Георги Първанов с идеите си за развитието на шахматния спорт и заяви, че ако бъде избран за председател на ФИДЕ, ще даде своя принос за решаването на въпроса за намирането на генерален спонсор за този спорт.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа