Киберхондрията или защо да не се лекуваме онлайн

Интернет потребителите непрекъснато се увеличават. У нас вече над 2 милиона българи ползват мрежата. В нея освен всички останали опасности вече има и още една – киберхондрията, която се определя като хипохондрията на новото време придобита вследствие на неправилно разбиране и ползване на медицинска информация достъпна в инернет.
Мрежата предоставя безграничен източник на медицинска информация. Тя може да помогне не само на професионалистите, но да стане достояние на хора без медицинско образование. И докато тя служи за подобряване на общата култура по въпросите за здравето и заболяванията, както и как да се предпазим от здравословни проблеми, ако се доверим на собствената си преценка, това може да се превърне в източник на неправилни заключения, прилагане на самолечение и влошаване на физическото и психическо състояние.
Все по-често хората се обръщат директно към мрежата и търсят в Google конкретни симптоми, информация за заболявания, медикаменти, схеми на лечение, мнения на други хора с подобни или сходни заболявания. Търсачката Google дори участва в общ проект с различни здравни агенции в САЩ, който цели бързо проследяване на развитието на грипните епидемии. Ако хората в определен регион започнат да търсят в търсачката информация за симптоми като „главоболие, температура, втрисане и т.н.“ това показва повишена заболеваемост от грип. Тази информация може да послужи за локализиране, проследяване и овладяване на грипните епидемии.
„Стремежът да се научи повече за симптомите на едни или други болести, което само по себе си може да се приветства, в повечето случаи води до обратния ефект, провокирайки появата на тревога и страх при относително здрави хора. Особено сред тези, които не разбират нищо от медицина и нямат високо образователно равнище“, твърдят авторите на проучването Райън Уайт и Ерик Хорвитц.
Повечето медицински компании поддържат сайтове, където предоставят информация за заболявания, методи на лечение и лекарствени продукти, като тя има само образователен характер. В интернет форумите обаче много често дискусиите преминават чисто информативната роля. Потребителите коментират различни симптоми, привеждат различни „цитати“ от сайтове, което в повечето случаи е подвеждащо. Наглед безобидни симптоми се представят за сериозно заболяване, а често сериозните симптоми се подценяват, дават се съвети за отлагане на лечението или за използването на алтернативни и съмнителни „домашни“ методи. Обменя се информация за действието, дозировката и схемата на лекарствени продукти, чието приемане съвсем не е препоръчително без лекарско назначение. Заключенията се правят на принципа „щом е помогнало на мен, ще помогне и на теб по същия начин“, което не отчита спецификата на отделния организъм, съпътстващите заболявания, приеманите медикаменти, алергии, възраст, конкретната диагноза и т.н. Това освен че може да доведе до самолечение с труднопредсказуеми последствия, води до формиране на грешна представа за реалното заболяване от което човек страда.
Немалка част от хората са предразположени към автосугестия, те са убедени, че имат конкретни симптоми и че страдат от определено заболяване. Съзнателно подвеждат лекарите в желанието си да го насочат към „правилната диагноза“, което силно затруднява поставянето на истинска диагноза. Подобни пациенти често не съдействат на лекарите и приемат назначенията им с недоверие.
Всеки един случай на поява на притеснителни симптоми е повод да се обърнете към доверения ви лекар и стоматолог. Най-малкото, което може да направите е да се консултирате с него.
Съветът ми към всеки решил да предприеме каквото и да е самолечение, е преди това да не изключва възможността да се консултира освен с интернет и тематичните форуми и с димпломиран специалист.

Източник: www.prodental.bg
 

Станете почитател на Класа