Ботаническата градина мина към Министерството на културата

Ботаническата градина в Балчик минава към Министерството на културата, реши вчера правителството. „Имотът, който е с площ 183 488 кв. м, се намира в местността Двореца и има статут на недвижима културна ценност с категория "национално значение" и функционално е предназначен да задоволява обществените потребности в областта на изкуствата, градинското и парково пространствено оформление“, се казва в съобщение на правителствената пресслужба. Чрез предоставянето на Ботаническата градина на културното ведомство щели да се създадат необходимите предпоставки за нейното развитие и превръщането й в културен център с международно значение.
За Софийския университет остават 11 декара стопански двор и разсадник. Досега висшето училище притежаваше 74 декара. Това решение на кабинета беше взето по предложение на министрите Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов. То почти повтаря решението на правителството „Станишев“ от 2007 година, когато управлението на цялата паркова част от дворцовия комплекс беше дадено за стопанисване на Министерството на културата, а за СУ останаха само въпросните 11 декара.
Решението на кабинета от 2007 година беше обжалвано и през април миналата година ВАС го отмени и се произнесе, че кабинетът не е имал правно основание да отнеме от университета владението на имота.
Още преди седмица ректорът на СУ проф. Иван Илчев сигнализира, че се подготвя такова решение на правителството, с което да се отнеме градината на университета. Вчера Илчев обяви, че университетът ще обжалва решението на кабинета. Според него то можело да се тълкува като наказание за протеста на академичната общност и студентите.
Позицията на Министерството на културата обаче е, че от години ректорите на Софийския университет полагат усилия за манипулиране на обществото, “включително чрез множество искове в различни съдилища“, с цел отнемане на имота, който е публична държавна собственост и представлява паметник на културата с национално значение.
“Държавата в лицето на Министерството на културата полага грижи и влага средства за съхранението и опазването му. Прави впечатление, че медийните кампании на университета се изострят обикновено преди началото на летния сезон, вероятно заради събирането на входната такса“, е становището на министерството.
През последните осем години ведомството е вложило над 2 млн. лв. за реставриране и ремонтиране на разположените в комплекса сгради и съоръжения, за изграждане на нова канализация за битови отпадни води и дренажна система. Осъществено е обновяване на растителните видове в градините, създадени са нови паркови композиции.

Станете почитател на Класа