Бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов излиза на свобода

Бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов излиза на свобода. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно. Попов заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров беше обвинен в съучастие в схема за подкупване на следовател.
С последната си дума пред съда Тенчо Попов повтори тезата си и отпреди 2 месеца – няма предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, по-скоро има искане на такъв. Според съда, в обясненията на Попов и на Сантиров, както и записаното от СРС, става ясно, че Николай Цонев не е знаел, че е разследван, затова няма как той да е бил активната страна за предлагането на подкуп за "смачкване" на делото, каквато е и формулировката, публикувана неофициално по този повод. Има разколебано предположение, че Тенчо Попов е участвал в даването на подкуп. Безспорно е обаче, че той е предал парите. Това записа съдът и така пусна първия от схемата Попов – Петров – Сантиров. Вече е ясно, че Николай Цонев и Петър Сантиров също ще поискат да излязат на свобода. Вероятно и техните мерки ще бъдат освободени. Многократно и този съдебен състав ковентира участието и на следователя в тази схема, нещо, по което прокуратурата продължава да неи работи, коментира адвокатът на Тенчо Попов. Според него трябва да се провери каква е ролята на следователя Петьо Петров за договарянето на този подкуп. Той смята, че над Петров има чадър, който го опазва. Твърди, че той е внедрен специално, за да участва в тази схема, а целта – да се удовлетвори искането на министър Цветан Цветанов непременно да има съдия в ареста. Как обаче това ще бъде доказано, ще стане ясно на самия съдебен процес. Софийският апелативен съд подкани прокуратурата да работи по-бързо с коментар, че все още не се работи достатъчно ефективно и че нещата трябва да вървят вече към съдебна фаза.
БГНЕС припомня, че Тенчо Попов беше арестуван заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров в началото на април. Според прокуратурата тримата са опитали да подкупят следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия министър за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева. Тримата обжалваха няколко пъти задържането си под стража, като само Тенчо Попов беше пуснат на свобода от Софийския градски съд срещу парична гаранция от 10 000 лева. Решението обаче не е окончателно, тъй като прокуратурата ще протестира на втора инстанция. Съществува вероятност защитата на Сантиров също да поиска промяна на мярката му за неотклонение. Информация на БНР. /БГНЕС

Станете почитател на Класа