Секретните мрежи на закритите военни поделения още съществуват

Секретните компютърни мрежи на закритите военни поделения продължават да съществуват дори и след тяхното разформироване. Поне виртуално. Това става ясно от законопроект, внесен от Министерския съвет в деловодството на Народното събрание.
Проблемът е налице и за останалите класифицирани мрежи в държавната администрация и МВР, но е най-актуален за Българската армия, където от 15 години текат нескончаеми реформи, свързани със закриване и преместване на формирования.
Правният абсурд се дължи на недоглеждане в Закона за защита на класифицираната информация. Според действащата разпоредба, автоматизираните информационни системи, предназначени за обработване на секретни данни, подлежат на сертифициране, но няма механизъм, по който лицензът им да бъде отнет.
Оказва се, че вече десет години, откакто действа този закон, никоя компютърна мрежа не е могла да бъде легално премахната. Това важи не само за мрежите, но и за всеки един отделен компютър за обработване на класифицирана информация, който съгласно закона също се води автоматизирана информационна система (АИС).
Излиза, че веднъж разкрито и сертифицирано, никое работно място за обработка на чувствителна информация не може вече да бъде премахнато или преместено, ако възникне такава нужда.
Вследствие на това редица военни поделения може и вече да не съществуват, като такива  в Горна Оряховица, Павликени, Враца, Монтана, Разград или Шумен, но поне на хартия там все още има компютри и секретни мрежи, откъдето врагът може да източи важна информация, засягаща националната ни сигурност.
Едва сега чиновническата машинка се е задвижила и някой се е сетил да алармира отговорните фактори за абсурда. Затова и Министерският съвет е внесъл проект за изменение на закона, който предвижда ДАНС вече да може да прекратява действието на издадения сертификат при закриване на съответната организационна единица.
Лицензът ще може да се отнема и при случай на прекратяване на експлоатацията на АИС или мрежи, при изтичане срока на действие на сертификата, както и при премахване или промяна на нивото на класификация на обработваната в мрежата информация.
Към момента обаче проектът все още се разглежда от комисиите в Народното събрание и не се знае кога ще бъде внесен за гласуване в зала на първо и на второ четене.

Станете почитател на Класа