Военните отказват увеличение на заплатите

Военнослужещи отхвърлиха идеите на министъра на отбраната за увеличение на заплатите с до10%, което трябва да стане за сметка на намаляване на отпуските и на въвеждането на минимална възраст за пенсиониране.
Решението им без взето в неделя в Централния военен клуб в София, като те обявиха дори готовност за протести на 7 или 14 октомври. Срещата на военните бе организирана от сдружение на офицерите в БА, наречено легия „Раковски“.
Исканията си военните ще изпратят в отворено писмо до президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, както и до министър-председателя и председателя на Народното събрание. Ако не получат удовлетворителен отговор до 5 октомври, униформените ще подготвят мирно шествие на 7 или 14 октомври.
Желаем тези средства, които ни се предлагат за заплати, да бъдат пренасочени за българските пенсионери, учители, лекари и майки. Това каза майор Иван Милов, който е председател на легия „Раковски“. По неговите думи, това означавало, че военните не мислят само за себе си, а и за българската държава и за тежкото икономическо състояние в момента.
По информация на БГНЕС майор от Сухопътни войски е казал, че му е болно и необяснимо за промяната в отпуските, защото това не давало никакви пари и за държавата. „Имам чувството, че това се прави, за да се подиграят с военнослужещите, да ги наплюят и да ги смачкат“, заявил той.
Според майора, най-болно му било, че предложенията идвали не от финансовия министър, а от ресорния – Аню Ангелов, като подчерта, че умишлено не го нарича „нашия министър“.
По темата за готвения военен протест в неделя се изказа премиерът Бойко Борисов с лаконичния коментар: „Нека не говорим за неща, които все още не са факт“.

Станете почитател на Класа