Калин Георгиев: Няма укрита информация, тя е на разположение на прокуратурата

Главният секретар на МВР Калин Георгиев коментира обстойно пред БНТ проверката на прокуратурата по сигнала за незаконно подслушване. „Първото е, че останах изумен от коментарите и то не от страна на главния прокурор или от заместниците му, които никъде не казват, че МВР подслушва незаконно, такива резултати от проверката няма”, каза Калин Георгиев.

„Второ, бих искал да кажа, че моите колеги, които са с повдигнати обвинения, по никакъв начин не са саботирали проверката”, продължи своя (не)коментар Калин Георгиев. По думите му, „в МВР работят хора на закона и ние уважаваме закона и го изпълняваме”

Георгиев възрази на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че началникът на отдел 04 в СДОТИ Радко Димитров буквално е изтърбушил с отвертка специализираната апаратура в една от колите за „негласно наблюдение” – нещо, за което на Димитров е повдигнато обвинение за възпрепятстване на съдебната власт.

Калин Георгиев каза още, че Радко Димитров всъщност е специалист с много дипломи и ако е правил нещо, то е било опит да поправи въпросната аварирала техника, тъй като тя работела „по една изключително чувствителна за обществото тема, трябваше бързо да бъде възстановена - нямаше как да се получи това нещо без спешна намеса, за да не бъде изтрита информация, тази информация е препратена и е презаписана на няколко други места и е на разположение на прокуратурата”.

От което излиза, че прокуратурата лъже или се заблуждава, че има изтрита информация и следователно изобщо не е ясно, за какво ще възлага техническа експертиза и ще моли чужди експерти да възстановяват липсващите файлове.

Третото възражение на главния секретар на МВР по проверката на прокуратурата е срещу твърдението за липсващи регламенти за използването на техниката. Калин Георгиев посочи, че и в момента се работи по закон - Закон за СРС-тата, Закона за МВР, правилниците за техните приложения и ред от законови нормативни актове – но „тази, станала прословута техника, тя е сравнително нова и е възможно да има някакви пропуски в подзаконовата нормативна, а даже и в законовата база”.

„Пак казвам, не се меся по никакъв начин в досъдебните производства или в образуваната проверка, но искам да кажа, че във всичките тези случаи говорим за едни достойни хора, които аз познавам”, изтъкна главният секретар на МВР Калин Георгиев пред БНТ. – „И фактът, че срещу някои от тях са повдигнати обвинения, не значи, че те са виновни, защото досъдебното производство има за цел да събира доказателства, както в полза на обвинителната версия, така и в полза на оправдателната версия”, допълни Георгиев.

Станете почитател на Класа