Районният съд на Бургас осъди двама за купуване на гласове

Двама мъже са били осъдени за купуване на гласове от Районния съд в Бургас, съобщи агенция "Фокус", като се позова на говорителя на Окръжна прокуратура Красимира Кателиева.

Разследването е установило, че двамата са извършвали изборна търговия в бургаското село Камено. Организатор на схемата бил Стефан Славов, който предлагал от 15 до 70 лева на глас. Мъжът агитирал за малка партия, която така или иначе не е успяла да прескочи бариерата за влизане в парламента.

Славов е осъден на три години пробация и глоба от 9000 лева. Като негов съучастник е установен Тодор Ходжев. Той е осъден на шест месеца условно с три години изпитателен срок.

Според Кателиева разследващите не са стигнали до информацията дали хората, на които е платено да гласуват, са го направили, защото по закон са длъжни да пазят тайната на вота. Установено е, че двамата уговорили покупко-продажбата на гласовете ден преди вота на 12 май. Срещата им била организирана в малко заведение в Камено.  Стефан Славов е осъждан условно за трафик на хора.

Станете почитател на Класа