РЗС внесе искане за касиране на вота в Турция

Председателят на РЗС Яне Янев и бившият депутат от партията Емил Василев депозираха в деловодството на Министерски съвет документи, които според РЗС свидетелстват и доказват драстични нарушения в избирателните секции в Турция при гласуването на 12 май. Янев настоява правителството да се възползва от правомощията си и да стане вносител в Конституционния съд на жалба на РЗС за касиране на 51 784 гласа, подадени от български граждани, живеещи в Турция.

В иска на РЗС се посочва, че в 86 секции в Турция има дописване на избиратели под чертата на избирателните списъци, които не са имали право да гласуват, обяви неотдавна Яне Янев. Той твърди, че при дописване под чертата във всички секции в Турция са били попълвани номера на невалидни документи за самоличност или не са били попълвани графите за валидни български документи, надвишаван е броят на допустимите по закон избиратели в отделните секции, има попълнени фиктивни имена на избиратели, а преди това самите документи за разкриване на секциите са фалшифицирани.

„От градовете Бурса, Бандърма, Измир, Капаклъ, Къркларели, Феризли, Чорлу са избрани народни представители в столицата. По-страшно явление за България не знам дали е имало през последните две десетилетия. 62 090 действителни гласа са подадени за партии. От тях 51 784 гласа за ДПС. Искаме Конституционният съд да касира всички 240 мандата, като премахне бюлетините, идващи от Турция и народните представители, според броя на фалшивите гласове”, твърди Янев.

По изчисления на РЗС, при касиране на вота в Турция би следвало ДПС да падне с пет-шест депутатски мандата.

Днес, при внасянето на документите на „Дондуков” 1 Емил Василев припомни, че през 2009 г. РЗС внесе жалба за касиране на вота в Турция и изборите там бяха касирани.

Станете почитател на Класа