Внесоха във ВСС второ предложение за дисциплинарно прозводство срещу Николай Кокинов

Предложение за образуване на второ дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор Николай Кокинов е внесено във ВСС. Вносители са петима членове на Висшия съдебен съвет.  Решението за внасяне на предложението бе взето от Етичната комисия към ВСС, която още миналата седмица обяви, че според нея обвинителят е уронил престижа на съдебната власт с участието си в скандалния разговор в дома на експремиера Бойко Борисов в Банкя.
Записите изтекоха анонимно в медиите в края на април. От тях стана ясно, че Кокинов, Борисов и бившият аграрен министър Мирослав Найденов обсъждат възможностите за влияние на хода на разследването срещу Найденов, сексуалната ориентация на двама от зам.-градските обвинители, както и случващото се в прокуратурата след избора на Сотир Цацаров за наследник на Борис Велчев.
След као скандала избухвна,  Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП и като магистрат, като ВСС гласува само първата, за да си остави възможност да образува дисциплинарно производство по случая и евентуално да уволни прокурора. 
Основните причини за становището на комисията са, че бившият градски прокурор е имал нерегламентиран контакт с разследвано лице, както и че си е позволил да обсъжда по вулгарен начин свои колеги. Според членовете на комисията прокурорската проверка по случая няма нищо общо с тяхната работа и двете не могат да се смесват.


Станете почитател на Класа