Михаил Миков: Настоящият парламент е най-отворен за диалог

„Няма парламент, който да е бил по-отворен от 42-я”, заяви в четвъртък председателят на Народното събрание Михаил Миков. Попитан за продължаващите граждански протести, той посочи, че ситуацията ще се успокои с вслушване в това, което искат протестиращите, когато "то е ясно артикулирано, когато е възможно и изпълнимо, когато е постижимо и е представително". Ситуацията ще се успокои и с много работа на Народното събрание, посочи Миков.

Той отбеляза, че въпросът за доверието в институциите, в политиците и партиите е голям европейски и световен въпрос и изисква повече комуникация, обсъждане на въпросите, които хората поставят и чуваемост от институциите. Без възстановяване на доверието в институциите демократичните механизми се оказват негодни да създадат политическо спокойствие и нормална работа, посочи Миков.

Председателят на парламента смята още, че без сериозна промяна на Изборния кодекс трудно ще се постигнат резултати с кръпки. „Другият въпрос обаче е какво време ще има за това. Вижда се, че има особена нетърпеливост, тя по-скоро е свързана с атаките срещу правителството”, коментира Миков. Той допълни, че протестиращите не са единни по въпроса - някои искат да се отиде на избори със законодателство, осигуряващо честни избори, други предпочитат да се отиде по-бързо на избори, макар и с малки промени в законодателството.

„Не мисля, че има условия и среда да се иска импийчмънт на президента”, каза Миков в отговор на въпрос за подписката на граждани с искане за предсрочно отстраняване на президента Росен Плевнелиев.

Попитан за позицията на посланиците на Германия и на Франция за ситуацията у нас, първият сред депутатите посочи, че не би желал да коментира представители на двете големи държави, но щом, по думите му, те са преценили, че е добре да коментират вътрешни въпроси, това е техен въпрос. Миков каза, че изказванията на посланиците са свързани с друго - че процесите в България се наблюдават внимателно от ЕС, защото по думите му това, което се случва в страната ни е само фрагмент от онова, което се случва в Европа в навечерието на европейските избори и не е изключение.

„Този процес се развива не от вчера и начинът, по който се развива в България се следи с интерес и в други европейски страни”, каза Миков и допълни, че недоверието в институциите е голям проблем на европейската демокрация.

Станете почитател на Класа