МВР: Някой се опитва да управлява протестите

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е притеснен заради вчерашния сблъсък между полиция и протестиращи. Преди парламентарния контрол в кулоарите на НС той оцени действията на служителите на реда като адекватни. Заради подобни инциденти, по думите му, се налага разширеният периметър на полицейска охрана около парламента.

Искам да благодаря на мирно протестиращите, които почти веднага се разграничиха от тези, които се опитаха да предизвикат напрежение и някаква ескалация, включително и груби нарушения на обществения ред, подчерта силовият министър.

Няма промяна в тактиката на полицията по повод на протестите, стан ясно още от думите на министър Йовчев. Тактиката ще бъде винаги една и съща и ние ще имаме диференциран подход спрямо хората, които протестират, категоричен бе той.
Станало е ясно за всички, по думите му, че има мотивирани лица да предизвикват безредици. Все по-отчетливо започва да се вижда, че явно има някаква организация и някакви хора се опитват да управляват протеста, притеснен е Цветлин Йовчев.
За пример той посочи появата на колоездачи със стрелки, които насочвали посоката, в която да се движи протестната вълна. Наред с хората, които спонтанно протестират и имат справедливи искания, се появяват хора, които се опитват да използват именно този спонтанен протест, което не е добре, увери министър Йовчев.

Аз не мисля, че това е морално да се прави, допълни той. Министърът обаче не пожела да се ангажира да назове кой ръководи провокаторите. Надявам се да няма ескалация, подчерта отново той. Една ескалация на напрежение, ще доведе до още по-голямо разделение в обществото, поляризация, която не води до нищо добро, смята още МВР шефът.

Той припомни изказвания в медиите на някои от протестиращите като: "Толкова ги мразя, че чак искам да ги разкъсам". Даваме ли си сметка какво се случва, попита Цветлин Йовчев. Затова и той отново призова за отговорно поведение.

Вътрешният министър увери, че полицаите ще издържат на тежкия ритъм да работят в условия на протест.

Той коментира и изказването си по повод на държавния глава Росен Плевнелиев и подчерта, че не го е нападал. Йовчев припомни изказвания на държавния глава след вота, в които той заявява, че очаква парламентът и институциите да работят съвместно за решаване на наболелите проблемите на хората. Аз изцяло заставам зад това - няма друг начин освен съвместните действия на институциите и диалога с политическите партии, посочи вътрешният министър.

По думите му Плевнелиев заявил, че кризата може да бъде преодоляна със системни последователни стъпки и действия, което изказване на президента отново среща подкрепата на вътрешния министър. Той обаче не смята, че изборите ще решат проблемите на хората, за каквото намекна държавния глава. В този контекста са изказванията ми, подчерта Цветлин Йовчев.

Когато показваме една врата на хората и казваме - изходът от кризата е там, да им кажем какво ще им струва да стигнат до нея и какво ги чака зад тази врата, посочи министърът на вътрешните работи и за пореден път каза, че изходът от кризата не е в нови избори. Аз не мисля, че това е решение, какво като хвърлим 15 милиона лева за нови избори и след което получим същата конфигурация на парламента, при едно силно поляризирано в момента общество, при липса на какъвто и да е политически диалог, както правим тогава, попита Цветлин Йовчев.

Веднага и незабавно трябва да се възстанови политическият диалог и веднага трябва и незабавно да се възстанови междуинституционалния диалог, категоричен е вътрешният министър.
По друг начин не можем да решим проблемите на хората и това трябва да е ясно на всички, допълни вицепремиерът.
По думите му важните решения трябва да се вземат публично.

По повод на това как МВР брои протестиращите, Цветлин Йовчев каза, че те се броят на място пред МС. Той не изключи възможността в последствие към шествието да се присъединяват още хора.
Стана ясно още от думите му, че съвсем скоро ще има номинация за шеф на ДАНС, но министърът не посочи имена, които се обсъждат.





Станете почитател на Класа