Нов закон за средното образование планира Клисарова

Трябва да се въведат реформи и нови програми в българското образование, както и да се създаде нов закон за средното образование. Това каза в Стара Загора министърът на образованието проф. д-р Анелия Клисарова. „Защото се променят условията, средата, децата и ние трябва да вървим с тази промяна. Новият закон за училищното образование и предучилищното възпитание ще бъде предпоставка за това развитие. Ще се постараем да научим децата да мислят, да разсъждават, да правят изводи, или да получат т. нар. функционална грамотност и интелигентност".
За да има ефективно образование трябва да има ефективни учители. Трябва да се създадат условия за повишаване квалификацията на учителите, както и постепенно увеличаване на заплатите, коментира още Клисарова. Тя допълни, че делегираните бюджети няма да бъдат премахнати, но ще бъдат оптимизирани.
Въпросът за образованието на децата със специфични образователни потребности е много сериозен. Трябва да имаме индивидуален подход към всяко дете, защото в зависимост от физическото и умствено състояние на детето, и неговото развитие трябва да се прецени кое училище трябва да посещава. Според образователния министър е добре повече деца да бъдат интегрирани, но трябва всичко да бъде съобразено с потребностите на детето.
„Трябва се направят национални стандарти по професионални направления, които да се покриват от бъдещите доценти и професори", обясни Клисарова. В Стара Загора министърът на образованието се срещна с директори на общински и държавни училища.

 

Станете почитател на Класа