Андреева ще отстоява преструктурирането на болниците

Ако интересът на нашата страна е запазването на повечето болници, аз ще отстоявам това, което съсловията и пациентите искат. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в неделя пред БНР - по повод предстоящото в понеделник обсъждане на Проекта за национална здравна стратегия на заседание на Обществения съвет към Министерството на здравеопазване с представители на пациентски и неправителствени организации, Българския лекарски съюз, НЗОК, представители на болнични заведения и всички заинтересовани страни.
Андреева обясни, че това не е окончателният вариант на стратегията – той ще стане такъв, след като бъде обсъден с всички страни и бъдат нанесени всички корекции и допълнения. Това, което тя ще отстоява в проекта, е частта, която е обсъждана вече с Брюксел и което е оперативно изискване на Еврокомисията - преструктурирането на лечебните заведения.
„Аз очаквам да има от страна на представителите на лечебните заведения разбиране по този въпрос иначе просто в тази част няма да получим финансиране”, допълни здравният министър.
Според нея в стратегията е дадена възможност за доусъвършенстване и свързване на различните компоненти на здравната система и подобряването на работата й. Сериозен ресурс е предвиден за подобряване на спешната помощ, като в момента вече има създадена група, която работи по стратегията за укрепване, преструктуриране и работа с кадрите в спешната помощ.

Станете почитател на Класа