Калфин: Европа щеше да е скучна без левицата

Европа щеше да е неприветливо и скучно място без левите партии и движения. Кризата щеше да се усети по-силно, а последиците й биха засегнали повече и по-болезнено повече нейни граждани.

Това заяви Ивайло Калфин, който е един от участниците в икономическия дискусионен форум в Централна и Източна Европа от 3 до 5 септември в Криница, Полша.

Калфин се включи с позиция в дискусионния панел "Защо се нуждаем от лявото?".

"Без левите в Европейския парламент бюджетът на ЕС до 2020 г. щеше да е още по-орязан, отпускането на средства за целенасочена борба с младежката безработица, подпомагането на малкия и среден бизнес и акцентирането върху възстановяването на конкурентоспособността на европейската икономика, които сега са приоритети в бюджета, вероятно нямаше да се случат", убеден е Ивайло Калфин.

По думите му концепцията за справяне с кризата на десните партии е била разчетена грешно - за краткосрочна криза, която трябваше да бъде бързо овладяна със силно затягане на коланите чрез орязване на публичните разходи.

„Животът показа друго и сега вече дори десните признават нуждата от целенасочено финансиране за омекотяване на социалните ефекти и за подпомагане на жизнената част от икономиката, за които левите настояваха от самото й начало", допълни Калфин.

Станете почитател на Класа