Найденов: Трябва да се даде шанс на политическото решение на кризата в Сирия

Трябва да се даде шанс на политическото решение на кризата в Сирия, заяви във вторник министърът на отбраната Ангел Найденов в сутрешния блок на ТВ7. Позицията на министъра идва само ден след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че неговата позиция за близкоизточния конфликт съвпада изцяло с тази на американския президент Барак Обама. Според Найденов обаче е необходимо да продължат дипломатическите усилия за намиране на политически изход. Министърът обърна внимание на позицията на генералния секретар на НАТО, според когото политическият процес има шанс и той не може да бъде свързан само и единствено с военно решение.
Военният министър добави, че в случай на военна интервенция по хуманитарни причини, със съответна международна правна рамка, България като член на международната общност трябва да се съобразява с нея.
Той подчерта, че страната ни няма възможност да участва непосредствено във военни действия. По отношение на т. нар. „коалиция на желаещите" министър Найденов заяви, че към България не е отправено запитване или искане за участие в такава коалиция. „Към този вариант България трябва да бъде силно резервирана. Според мен, това е неприемливо от българска гледна точка като присъединяване", каза още той.

Той също така подчерта, че се дължат ясни и категорични отговори на обществата на всички държави, които са изправени пред необходимостта да вземат решение по отношение на Сирия. „Не могат да се предприемат на сляпо каквито и да е действия", каза Найденов и настоя, че Българската позиция до този момент отчита всички фактори и държи на необходимостта да се чуят окончателните заключения по отношение на дейността на инспекторите на ООН.

Станете почитател на Класа