Капон: Борисов и Райков са платили милиони за „Белене“

Правителствата на Бойко Борисов и Марин Райков са правили плащания по проекта "Белене", въпреки решенията на Народното събрание и Министерски съвет за спирането на строежа на втората атомна централа. Това съобщи председателката на Инициативен комитет "БеляНЕ" Мария Капон. „Проектът бе спрян още през март 2013 г. от парламента, а през февруари тази година след референдума, спирането бе потвърдено“, заяви тя.
Капон показа три три фактури на консултанта на проекта "Уорли парсънс".
Първата е от 10 септември 2012 г. Втората е в седмицата след провеждане на референдума - от 4 февруари 2013 г. и е за 520 000 лв. по проекта. Тогава икономически министър е настоящият депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Третата е за над 4,1 млн. лв.
Тя е с дата 29 май 2013 г. и е в подписана в последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и деня на клетва на новото правителство на Пламен Орешарски. Фактурите са на обща стойност около 7 524 054 лв., поясни  бившият депутат от ДСБ Иван Иванов. Крупната сума НЕК е платила на „Уорли Парсънс“ за „нормален труд“ и нормални разходи. Какво значи „нормален труд“ и нормални разходи“ и има ли „ненормален труд“, заяви Иванов. Той запита настоящия икономически министър Драгомир Стойнев дали 7,5 – те млн. лв.са платени. „Очаквам отговора на министъра по един ясен и категоричен начин“, каза още ексдепутатът. Мария Капон допълни, че е скандален фактът, че една фалирала държавна фирма, каквато е НЕК, плаща огромни суми на консултанти по проект, който е спрян с решение на Народното събрание. Тя съобщи, че дава документите на прокуратурата, която трябва да направи разследване по случая. Иван Иванов констатира, че през годините енергийната мафия в България се пуснала пипалата си във всички държавни институции и техните злоупотреби продължавали, без значение коя партия е на власт.
По-късно бившият енергиен министър Делян Добрев, както и Ивет Добромирова от слежубния кабинет на Марин райков опровергаха тези тварадения. Прокуратурата, от своя страна оповести че по сигнали от Мария Капон и ДСБ.Това е станало още на 9 август.

Станете почитател на Класа