Кунева: Не реагираме адекватно за Сирия

България пропуска огромна възможност да бъде важен външнополитически фактор във връзка с кризата в Сирия и поставя собствената си национална сигурност на риск, е мнението на лидера на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.
Според нея мерките, които предприема правителството в момента във връзка със сирийската криза и евентуалнaта бежанска вълна, са сравнително адекватни, но вървят след събитията, вместо да ги изпреварват. "Необходимо е да имаме стратегия, която отчита евентуалните бъдещи рискове, които могат да продължат с месеци и дори години", смята Кунева.
Тя посочва, че в случай на въздушни удари срещу Сирия, особено такива подкрепени и от Турция, България става гранична на война територия. "Необходимо е да използваме активно членството си в Евросъюза и да настояваме за специална европейска политика за южната сухопътна граница на Съюза. За това българското външно министерство трябва в най-скоро време да организира тристранна среща с Турция и Гърция под егидата на върховния комисар на ЕС по външната политика Катрин Аштън", заявява Кунева.
"Движение България на гражданите" ще настоява правителството да осъществи такава среща, както и ще напише отворено писмо-призив към г-жа Аштън за изработването на европейска позиция. Според Кунева действията на България трябва да бъдат в контекста на участието ни в НАТО. По думите й страната ни трябва да е проактивна в организирането на втора натовска среща по темата Сирия.
"Не можем да сме безучастни наблюдатели, когато конфликтът е толкова близко до границата ни. Лидерът на "Движение България на гражданите" посочи още, че очаква от министърът на вътрешните работи да обяви какво точно е правило министерството за евентуалната бежанска вълна, след като конфликтът в Сирия продължава вече две години.

 

Станете почитател на Класа