Социологът Васил Тончев: Протестът да се разграничи от политическите субекти

Г-н Тончев, какво да очакваме от новия политически сезон?

Нищо изненадващо няма засега. Все повече се изясняват позициите на основните политически субекти. След известно прегрупиране, отново се върнахме обаче към противопоставянето комунизъм - антикомунизъм, ляво – дясно. Което не е хубаво, защото не в тази плоскост са проблемите на държавата. Не в тази посока е и пътят тяхното разрешаване.

В каква посока трябва да се върви?

Граждански натиск трябва да има, но той трябва да е чист, а не прихванат от политически субекти и използван за политически цели. Протестите могат да бъдат коректив на правителството, за да извърши то необходимите реформи. От една страна, процесите трябва да се развиват под граждански контрол, от друга страна – правителството трябва да работи. То не само, че е избрано легитимно, то трябва да свърши определена работа Ако не си върши работата – да си ходи. Ако си я върши – да бъде оставено да работи.

Очаквате ли протестите да се радикализират?

Не очаквам, защото това няма да донесе на никой никакви дивиденти. По-скоро се надявам да се разграничат от политическите субекти. Гражданският елемент трябва да се съхрани чист в протестите. За да има ефект и смисъл от натиска, който оказва. В противен случай, ако протестът се поддаде на политиците, ще се увеличи разделението в страната и това ще ни задълбае в проблемите.

Как виждате отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок?

Ако реформаторите направят компромис и се превърнат в патерица на ГЕРБ, това ще бъде началото на техния край. Това би предопределило един много по-нисък хоризонт на тяхното развитие.

Промени ли се ролята на президента Росен Плевнелиев?

Президентът има последователно поведение и връзката между него и Бойко Борисов е много тясна. Росен Плевнелиев поддържа каузата на ГЕРБ. С поведението си, той води до известно обновление на ГЕРБ – дотолкова, доколкото около президентът стоят по-различни хора, с по-различна платформа. В ГЕРБ в момента вървят две линии - „Цветанов-Фидосова“ и хората около Плевнелиев. Всички те се се борят за място под сянката на Бойко Борисов. Струва ми се, че Плевнелиев има всички шансове да успее да наложи своята линия.

Може ли да бъде преодоляно разделението в обществото по отношение на доверието в институциите и политиците?

Разделението е очевидно и продължава да се задълбочава. В дългосрочен план това не вещае нищо добро за страната. Площадът настоява политическата сфера да се разграничи от корпоративния натиск. Това означава прекъсване на контактите и интересите на сериозни олигархически слоеве с политическата сфера. Това може да се случи само под силен граждански натиск, с важната роля и на медиите. Но не би могло да стане, ако съществува дълбоко разделение в обществото.

Станете почитател на Класа