ГЕРБ: С „Белене” се търси политически дивидент

През последните дни темата „Белене” се експлоатира много и е явно, че се прави опит да се извлече политически дивидент. Такава позиция зае Делян Добрев, бивш министър на икономиката и енергетиката, в правителството на ГЕРБ по време на пресконференция.

Становището му идва, след като по-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев коментира проекта в ефира на bTV и заяви, че фирмата, правила оценката, е получила невярна информация от предишния кабинет.

„Да кажеш, че HSBC не си е свършил работата, е доста смело и дори арогантно. Много бих се радвал - да чуя отговора на HSBC. По време на анализа на компанията, са проверявали няколко пъти. Тезата, че са работили с невярна изходна информация, е излагаща. По-важен е въпросът - защо ако БСП се съмнява в изгодността на проекта, караха хора да се подписват? Ако са сигурни, че проектът е изгоден, защо между 2006-а до 2010-а година не са подписали договор”, коментира Добрев.

Димитър Главчев обърна внимание и на проведения през януари референдум и решението на Народното събрание. „Това, което се случва в момента, е мобилизация на най-твърдия електорат на БСП. Проектът „Белене” няма как да се построи с държавни пари. Как ще се дадат 20 млрд. лв. за „Белене”, като трябваха 40 млн. актуализация на бюджета за социалния пакет”, каза той.

 

Станете почитател на Класа